A murit profesorul universitar Robert Reisz, fost decan al Facultății de Științe Politice a UVT

robert reisz

Pierdere grea pentru lumea universitară românească, dar nu numai. Profesorul Robert Reisz, om de aleasă cultură, s-a stins din viață duminică. În ultima zi de ianuarie lansase, la Timișoara, cel mai recent volum al lui Vasile Ernu.

Despre Robert Reisz se vorbește de acum, oricât de incredibil ar părea, la trecut. Reputatul dascăl universitar a încetat din viață duminică, în timp ce juca baschet. Nimic nu prevestea o asemenea tragedie. Cu doar două zile în urmă, Roni Reisz lansase, la Timișoara, „Izbăviții”, cel mai recent volum semnat de Vasile Ernu. Scriitorul a și notat, duminică seară, pe Facebook: „Ce tragedie. Aseară am povestit cu el până la miezul nopții, vorbise ieri la lansarea mea. Nu-mi vine sa cred. Șocat…. Un om deosebit”.

Cu un CV impresionat, întins pe durata a trei decenii, Robert Reisz era profesor la departamentul de științe politice al Universității de Vest din Timișoara. Sociolog, politolog și statistician, de-a lungul anilor a fost cercetător la International Center for Higher Education and Research (INCHER) Kassel, Germania, la Hungarian Institute for Education Research (HIER), Budapesta, sau la Institute for Higher Education Research (HoF), Wittenberg, Germania. A fost bursier al Colegiului Noua Europă (NEC), București, și al Collegium Helveticum din Zürich.

Iubea baschetul, rugbyul și muzica rock, iar cei care l-au cunosc l-au descris simplu pe Roni Reisz: „un om fain, tobă de carte și cultural junkie”. Robert Reisz împlinise în noiembrie 55 de ani.

About Post Author