A murit nea Tomiță Frențescu, inima Ansamblului Timișul

sursa foto: Casa de Cultură Timișoara
Prima zi a Festivalului Inimilor a venit cu întristare. Maestrul coregraf Toma Frențescu a încetat din viață, cel care a fost, vreme de 50 de ani, un simbol al culturii tradiționale din vestul României.
Născut la 13 septembrie 1947, în Borlova, Toma Frenţescu a absolvit Facultatea de Fizică şi Chimie a Universităţii Timişoara, promoţia 1968. În perioada 1974–1981 a urmat cursurile de coregrafie organizate de Ministerul Culturii, fiind atestat maestru coregraf. Nea Tomiță Frențescu a pregătit mai multe formaţii coregrafice din şcoli, cămine culturale, facultăţi, case de cultură și a lucrat cu ansambluri din Caransebeş, Deva, Sibiu, Bucureşti, în Serbia şi Canada.
Din 1969 a devenit angajat al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, coordonând activitatea coregrafică a Ansamblului Timișul. A făcut alături de acestea numeroase turnee în Ungaria, Austria, Franţa, Bulgaria, Turcia, Irak, Italia, Serbia, Spania, Anglia, Elveţia, Belgia, Olanda, Polonia, Luxemburg, Grecia, Germania, Canada şi SUA. În ianuarie 2001 a devenit vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Coregrafilor din România, iar în 2004 iniţiază seminarul internațional de coregrafie „Folk Seminar”, care a adus la Timișoara cursanţi din întreaga lume.
Cei 50 de ani de activitate au fost recompensaţi cu mai mult diplome, premii și distincţii. În 2019, a devenit cetăţean de onoare al Timişoarei. „Dansatori, solişti, instrumentişti, artişti din diverse genuri, coregrafi, prezentatori, au găsit în Toma Frenţescu sprijinul de nădejde al omului care şi-a capacitat atenţia, priceperea şi meticulozitatea într-o viziune clară în arta spectacolului, intuind mereu publicul ţintă, oferind calitate, performanţă și diversitate în valoare”, scria, despre Toma Frențescu, Daniela Băcilă, redactor la Radio Timişoara.
Mai presus de distincții și recunoașteri oficiale, maestrul Toma Frențescu a fost însă un om care a insuflat dragostea pentru folclorul autentic multor generații.