A murit infectat de coronavirus, a mințit și a a afectat o comună întreagă. Medic din Liebling, în izolare / VIDEO

masca

Povestea bărbatului care a murit acasă infectat cu coronavirus, în Timiș, e mult mai complicată. El n-ar fi spus că a fost în contact cu propriii copii veniți zilele trecute din străinătate. Medicul de familie care l-a tratat în Liebling este acum în izolare și nu a fost testat de coronavirus. Pentru că nu are simptome.

„Bărbat, 49 ani, din judetul Timiș, neinternat. S- a prezentat în data 20.03.2020 la UPU a Spitalului Județean de Urgență Timișoara unde a fost diagnosticat cu Pneumonie acută (clinic si radiologic). I s-a recomandat consult de specialitate la spitalul de boli infecțioase. Conform pacientului, nu a călătorit în străinătate și nici nu a fost contact al unei persoane pozitive” – sună sec informația venită joi seară dinspre Grupul de Comunicare Strategică.

Pacientul a murit joi, în comuna Liebling, exact în ziua în care infectarea cu noul coronavirus a fost confirmată în laborator. Lucrurile sunt însă mult mai complicate. Potrivit TVR Timișoara, doi dintre fiii bărbatului au revenit recent în țară, odată cu ultimul „val” de repatrieri. El ar fi ținut însă ascuns acest „amănunt”, de teamă să nu fie izolat. Între timp, deși neasigurat, bărbatul a fost tratat de un medic de familie din comună, care i-a administrat tratamentul injectabil recomandat după consultul pneumologic de la Timișoara. Acum, medicul este în izolare la domiciliu, fără să i se fi făcut test de coronavirus, fiindcă este asimptomatic.

Un alt medic de familie din Liebling, dr. Diana Klemens, a relatat, pentru TVR Timișoara, cum au stat, în realitate, lucrurile. „Persoana era neasigurată și s-a adresat unui medic din comună care l-a văzut la cabinet, dar după ce a fost la consult de specialitate. A fost la Pneumologie. Eu vă spun din spusele pacientului. De la Pneumologie l-au trimis la UPU, i s-au făcut investigațiile, a venit cu diagnostic de pneumonie și cu tratament de Cefort. A venit la medicul de familie, care nu era medicul persoanei decedate, ci medicul din comună, care a binevoit să-i facă acest tratament. Dar i-a făcut doar o injecție.

Se simțea foarte rău. Am fost în serviciul de gardă, trebuia să vină seara să i se facă din nou o injecție, nu a venit. Dimineața a venit soția pe care am întrebat-o dacă a avut contact cu cineva și a negat. La care eu am întrebat direct câți copii i-au venit acasă din cei plecați. A ezitat, apoi mi-a spus că doi, dar că nu a avut contact cu ei. Am îndrumat-o să sune la Ambulanță și să spună că a avut contact cu persoane din străinătate, dar ea a negat în continuare și a spus că soțul ei are această boală”, povestește medicul de familie.

DSP ar fi spus că bărbatul era autoizolat, medicii nu știu nimic

„De la Ambulanță i s-a spus că medicul de familie trebuie să vină acasă, să-i facă tratamentul. Eu nu am fost de acord, pentru că cu simptomele acestui pacient se încadra în definiția de caz a acestei boli. Eu nu am fost de acord ca asistenta mea să meargă să-i facă tratamentul. Nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Am vorbit cu doamna doctor care l-a văzut cu o zi înainte, care acum este izolată la domiciliu.

A fost sunată de DSP și i s-a spus că pacientul este pe lista de autoizolați. Nu știu care listă, pentru că primăria ne-a dat o listă și pe acea listă pacientul nu era. Avea febră, a venit cu diagnostic de pneumonie din UPU, cu radiografie. Testul ne-a anunțat azi că era pozitiv. Medicul care l-a văzut este în izolare, dar nu i se face testul, dacă nu prezintă simptome. Nu mi se pare normal. Acel medic a avut contact cu mulți alți pacienți”, mai spune dr. Klemens.

About Post Author