A mai căzut un pic din clădirea din Piața Sf. Gheorghe 1. Doar norocul a făcut să nu se lase cu victime / FOTO

Dezastru în Piața Sf. Gheorghe. Cărămizi și bucăți de moloz dintr-un apartament de la ultimul etaj al clădirii de la numărul 1 au căzut pe pavaj, chiar în fața intrării. De data asta nu a fost nimeni rănit. Imobilul e în stare proastă demult, iar în 2018 ar fi trebuit supraimpozitat pentru paragină. O firmă a fraților Cristescu a bătut însă primăria în instanță.

Numai norocul a făcut ca joi, după prânz, să nu treacă nimeni prin fața imobilului din Piața Sf. Gheorghe 1. Pe pavaj a „aterizat”, de la ultimul etaj, o grămadă de cărămizi și moloz. Au fost chemați pompierii, care, cu o scară, au îndepărtat elementele care ar fi putut prezenta în continuare pericol. Zona este intens circulată, iar în zilele cu vreme bună e plin de copii care se joacă.

De fapt, întreaga clădire e un pericol pentru trecători, iar bucăți din ea sunt protejate cu plasă de atât de mult timp, încât plasa a început să se destrame. De reparat s-a reparat doar o parte din parter și primul etaj, acolo unde își are sediul o bancă. În rest, totul e lăsat în paragină.

Supraimpozitare și degeaba

De altfel, în 2018, imobilul a fost trecut la supraimpozitare cu 300%, „ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite”. SC Bega Turism SA, societate deținută de oamenii de afaceri Marius și Emil Cristescu, proprietară a unuia dintre apartamente, a dat însă în judecată Primăria Timișoara și a reușit să anuleze parțial hotărârea de consiliu local.

Clădirea din Piaţa Sf. Gheorghe nr. 1 a fost primul palat bancar din Timişoara. Construcția a început în 1847 și a fost finalizată în 1855. Atunci a devenit sediul primei „case de păstrare” din oraş. La parter au funcţionat, în două construcţii de lemn, o cafenea englezească şi o berărie. Se remarcă elementele decorative în formă de stup, simbol bancar, atât la feronerie, cât şi la turnuleţe. Clădirea a fost renovată de Székely László la începutul secolului trecut. (sursa foto: https://www.facebook.com/TimisoaraCEC)

About Post Author