97 șoferi, pietoni și bicicliști, amendați zilnic de Poliția Locală. Nemulțumiții se pot adresa… avocaților

Poliția Locală

Poliția Locală le recomandă șoferilor care au dubii în legătură cu legalitatea sancțiunilor pe care le primesc să consulte… avocații! Altfel, peste 12.500 de amenzi la regimul rutier au fost date anul acesta de agenții PLT. O parte din cei amendați ar risca noi sancțiuni, și încă unele usturătoare.

Polițiștii locali cu atribuții pe linie rutieră au dat, anul acesta, exact 12.544 sancțiuni contravenționale, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni sau bicicliști. În ceea ce privește mașinile oprite sau staționate neregulamentar, amenzile sunt cuprinse între 290 și 725 lei, cu puncte penalizare la permis, existând și situații în care autovehiculul este ridicat cu sprijinul Timpark.

Există însă o mulțime de cazuri, susține PLT, în care șoferii amendați ignoră solicitările prin care sunt invitați să comunice datele persoanei care a condus autovehiculul în momentul săvârșirii contravenției. Acest refuz est tot o contravenție, iar amenzile sunt foarte mari. Este vorba de sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 3.045 și 14.500 lei (!! – n.r.) pentru persoanele juridice. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 188 de astfel de sancțiuni, din care 162 pentru persoane fizice.

„Est de preferat o sancțiune de 290 de lei, cu posibilitatea de a achita jumătate în 15 zile, decât una de 1.305 lei. Facem această precizare ca urmare a informațiilor vehiculate în mediul online, prin care persoane neinformate sau rău-intenționate susțin nelegalitatea sancțiunilor aplicate pentru astfel de fapte de către polițiștii locali”, transmit reprezentanții Poliției Locale.

Poliția Locală zice de ce are dreptate

Atribuțiile Poliției Locale în ceea ce privește circulația pe drumurile publice sunt reglementate de Legea 155/2010. La art. 7, lit. h) s prcizază că „în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are următoarele atribuții: constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar”. Contravențiile și sancțiunile privind oprirea neregulamentară sunt stabilite în OUG 195/2002 și regulamentul de aplicare al acestia.

Tot OUG 95 stabilește, la art. 39, că „la solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”.

Poliția Locală Timișoara le… atrage, așadar, atenția șoferilor să aibă grijă de unde își iau informațiile. Dacă vor să fie 100% siguri de acuratețea acestora, se recomandă „consultarea unor profesioniști în domeniul științelor juridice”.

About Post Author