7 milioane de euro pentru 6 cartiere din sudul Timișoarei. Planurile GAL Freidorf

gal freidorf

7 milioane de euro de la UE, pentru Freidorf, Dâmbovița, Calea Șagului, Steaua, Fratelia și Iosefin. Aceasta este valoarea Strategiei de Dezvoltare Locală, derulată de GAL Freidorf. Banii sunt, în principal, pentru educație, sănătate și sprijinirea familiilor defavorizate.

Grupul de Acțiune Locală Freidorf (GAL Freidorf) implementează Strategia de Dezvoltare Locală în cartierele Freidorf, Dâmbovița, Calea Șagului, Steaua, Freatelia, Iosefin. Aceasta are o valoare totală de 7 milioane euro. Banii sunt împărtiți în două direcții: proiecte hard, finanțate prin Programul Operațional Regional, care au ca principal beneficiar Primăria Timișoara, și proiecte soft, finanțate de GAL Freidorf, care prevede investiții în capitalul uman.

Primăria Timișoara a depus proiect pentru construirea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială Nr. 13, în valoare de 850.000 euro. La parter va fi o sală multifuncțională, iar la etaj vor fi amenajate săli de clasă. Clădirea va fi complet mobilată și dotată. Tot cu finanțare POR urmează să fie realizat un centru multifuncțional de cartier, care va costa 500.000 de euro. Inițial, primăria intenționa să facă această amenajare în fostul cinematograf din Fratelia, dar au intervenit probleme de natură juridică, astfel că se caută acum un nou spațiu.

After-school și laptopuri pentru copiii nevoiași

GAL Freidorf a depus, la rândul său, un proiect care finanțează 30 start-up-uri, precum și cursuri de formare profesională, în valoare de un milion euro. Proiectul este în faza de evaluare. În perioada următoare va fi finanțat un program de after school, în valoare de 400.000 euro, pentru copiii aflați în prag de abandon.

GAL Freidorf are și proiecte în domeniul sănătății și educației, finanțate de PMT, prin Direcția de Asistență Socială. Este în lucru o platformă de telemedicină. „Ne dorim ca, prin intermediul acestei platforme, oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă fizic la cabinetul medicului de familie. Acele consultații preliminare să se desfășoare în mediul online, iar dacă se constată nevoia unei consultații amănunțite să se stabilească o întâlnire fizică. Am demarat întâlniri cu medicii de familie din zonă, pentru a primi un feedback de la ei”, spune Alexandru Iovescu, președintele GAL Freidorf.

Vor fi distribuite, de asemenea, 25 laptopuri către școlile din teritoriul acoperit de GAL Freidorf. „În contextul actual, marcat de pandemie, am stabilit că ar fi oportun să susținem copiii care nu au posibilități materiale, dar care înțeleg că școala este soluția pentru a reuși în viață. Un alt aspect vizat de proiectul nostru este distribuirea a 150 pachete cu produse igienico-sanitare către persoanele defavorizate”, mai spune Iovescu.

About Post Author