5 măsuri anti-pandemie propuse de CJ Timiș. Pe ce bază a emis Arafat ordinul de carantină, fără CJSU

Carantinarea Timișoarei prin ordin al șefului DSU este „o decizie abuzivă”, susține în continuare președintele CJ, Alin Nica. Acesta a cerut Ministerului Sănătății luarea unor măsuri suplimentare, care, spune el, ar ajuta în mod concret la îmbunătățirea situației. Nica vorbește și despre o eventuală acțiune în instanță.

nica

Timișoara e în carantină până cel puțin miercuri, alături de Dumbrăvița, Ghiroda, Giroc și Moșnița Nouă. Măsura a fost luată de la București, prin ordin al lui Raed Arafat, șef al DSU, și este privită critic de președintele CJ, Alin Nica.

„O decizie democratică într-un CJSU este subminată sau redusă la tăcere printr-o decizie abuzivă de la nivel central. Aș dori să-i transmit lui Raed Arafat că, în loc de restricții, ar face mai bine să reoperaționalizeze unitatea mobilă de ATI de la Spitalul Municipal, care stă nefolosit de patru luni (…) Când va face acest lucru, atunci îi mai permit să vină și să treacă peste ceea ce noi hotărâm aici la nivel județean. Pentru domnia sa, noi nu suntem decât niște cifre, nu suntem decât acei indici și acele numere pe care își justifică aceste măsuri abuzive. Să facă ceva concret pentru Timișoara”, a declarat, luni, Nica.

Ce propune CJ Timiș

Până să facă Raed Arafat ceva concret, CJ Timiș a trimis ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, o adresă oficială prin care propune mai multe măsuri care ar putea fi luate în perioada următoare.

Acestea sunt: implicarea medicilor de familie în procesul de imunizare înființarea unui centru de vaccinare drive through de vaccinare a populației, cel puțin cinci centre de vaccinare cu program non-stop, creșterea cu 50% a dozelor de vaccin alocate județului Timiș și reoperaționalizarea unității ATI din curtea Spitalului Municipal.

Ar putea contesta ordinul

Șeful CJ admite, pe de altă parte, că nu prea are pârghii pentru a schimba situația. Poate, eventual, o acțiune în instanță. „În lege spune că decizia de punere în carantină a unei zone se ia de la nivel național, în baza deciziei CJSU, cu avizul DSP. Or, e clară decizia noastră de la nivel local (…) Domnul Arafat ar trebui să ne explice care este temeiul legal în baza căruia a dat acest ordin. Altă pârghie de a spune public și de a trimite în scris acest lucru poate este și acționarea în instanță și contestarea acestui ordin. Aștept să văd părerea specialiștilor din domeniul juridic”, susține Alin Nica.

Decizia de carantinare, direct prin ordin al șefului DSU, a fost luată în baza art. 7, indice 1, din OUG 11 / 2020, aprobată prin Legea 20 / 2020. Potrivit acestuia, „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU (…) să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale”.

About Post Author