44 de autobuze electrice, cu bani de la UE, via Ministerul Dezvoltării. Probabil în 2024

Prin 2024, probabil, în Timișoara vor circula 44 de autobuze electrice. Primăria le primește, cu o contribuție proprie minimă, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar banii vin de la UE. Licitație e în derulare din ianuarie și sunt trei ofertanți. Unul colaborează deja cu PMT.
Printr-un ordin al ministrului Dezvoltării Regionale, semnat la 1 octombrie, a fost aprobată „finanțarea nerambursabilă acordată de către Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional, pentru parteneriatul dintre Ministerul Dezvoltării Regionale, în calitate de lider de parteneriat, și UAT-urile Timișoara și Brașov”. Practic, este vorba de cumpărarea, de către MDRAP, a 56 autobuze electrice, cu o lungime de 18 metri, pentru municipiile Brașov și Timișoara. Anunțul a fost făcut în plenul CL de primarul Nicolae Robu.
Potrivit documentului semnat de Daniel Suciu, valoarea totală a proiectului este de 226,186 milioane lei, din care 160,52 milioane de lei valoare eligibilă nerambursabilă din fonduri europene. Aproape 25 de milioane de lei vin de la bugetul de stat, iar beneficiarii – primăriile din Brașov și Timișoara – au de acoperit, la rândul, o cofinanțare de 2%.
Trei firme vor să vândă autobuze electrice la Timișoara
MDRAP a lansat licitația pentru cumpărarea celor 56 de autobuze încă din luna ianuarie. Atunci a fost publicat în sistemul de achiziții publice anunțul, iar trei firme au depus oferte. Este vorba despre New Kopel Car Import – Shlomo Motors LTD, o asociere româno-israeliană, care importă autobuze Byd din China, polonezii de la Solaris Bus & Coach și turcii de la Bozankaya Otomotiv Mak. Aceștia din urmă colaborează deja cu Primăria Timișoara, după ce au câștigat licitația pentru tramvaie. Ei vor livra în orașul de pe Bega garnituri la prețul de 2,5 milioane euro / bucata.
Contractul cu Ministerul Dezvoltării prevede, în cazul Timișoarei, „achizitionarea de autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de șes – 44 autobuze electrice, 15 de staţii de încărcare rapidă și 44 de staţii de încărcare lentă”. Perioada de implementare a proiectului este 48 de luni. Altfel spus, în cele 44 de autobuze electrice nu au cum să ajungă integral la Timișoara decât cel mai devreme la finele anului 2023.