35 de ani de libertate, la Timișoara. Filme și teatru care spun realitatea

filme

La Cinema Studio veți putea vedea, în următoarele zile, 16 documentare și filme de ficțiune care au făcut istorie. Programul „35 de ani de libertate”, prin care Timișoara onorează curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă în Decembrie 1989, include, așadar, o bogată selecție de film și teatru.

La Cinema Studio începe joi, 12 decembrie, un program de filme dedicat Revoluției din 1989. Producțiile selectate propun un parcurs cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din Decembrie 1989 și perioada tulbure care a urmat.

Până în 22 decembrie, puteți vedea, printre altele, Filantropica, de Nae Caranfil, Marfa și banii, de Cristi Puiu, Balanța, de Lucian Pintilie, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost, de Cristian Porumboiu, dar și filme recente precum Metronom, de Alexandru Belc, Libertate, de Tudor Giurgiu, sau Anul Nou care n-a fost, de Bogdan Mureșanu.

Programul exact, detaliile și biletele, AICI.

Povești despre revoluție și Timișoara

Miercuri, 18 decembrie, Teatru Portabil prezintă Zile roșii, nopți albe, un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, ale rudelor morților și ale celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Spectacolul are loc la Memorialul Revoluției, de la orele 17 și 19.

Joi, 19 decembrie, de la ora 18, la Teatrul Merlin, e City of Lights, un proiect internațional creat de regizorul David Zuazola (Spania). Spectacolul este un omagiu adus Timișoarei, prin care actorii păpușari doresc să împărtășească lumii ideea că istoria unui oraș înseamnă, mai ales, oamenii lui. 

Joi, 19 decembrie, de la ora 19,30, Teatrul German de Stat Timișoara pune în scenă Jurnal de România. Timișoara, un proiect multidisciplinar care radiografiază trecutul și prezentul Timișoarei. 

Spectacolul 1978, al Teatrului Maghiar „Csiky Gergely”, încheie seria de evenimente din cadrul programului „35 de ani de libertate” și are loc, sâmbătă, 21 decembrie, ora 16. Regizat slovenul Tomi Janežič, el vorbește despre România anilor 1970 și este o docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului.

Programul „35 de ani de libertate” este centralizat AICI.

About Post Author