3 blocuri din 68. „Succes” al Primăriei Timișoara, în ultimii ani, în programul de reabilitare cu bani UE

calea șagului

Cu un an înainte de termenul limită pentru pierderea finanțării europene, programul de reabilitare termică al Primăriei Timișoara e… praf. Sunt gata numai trei din cele 68 de blocuri incluse în proiect, șantierele fiind începute în doar șapte cazuri.

Programul de reabilitare termică a blocurilor din Timișoara, inițiat în mandatul al doilea al fostului primar Nicolae Robu, este în realitate, așa cum arată lucrurile acum, un mare fâs. O spun datele primite oficial de la municipalitate, dincolo de laudele fostului edil, care include programul în lista realizărilor.

Să recapitulăm. PMT a semnat 18 contracte de finanțare prin POR 2014 – 2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operațiunea A – Clădiri rezidențiale. În total, este vorba despre 68 de blocuri din oraș, pentru reabilitarea acestora fiind alese trei soluții tehnice. De aici pare, de altfel, să fi plecat și problema. Astfel, în cazul a șapte blocuri a fost ales ca sistem termoizolant polistirenul, pentru un bloc a fost preferată vata minerală bazaltică, iar pentru celelalte 60 de imobile s-a optat pentru „panouri sandwich din aluminiu”.

Au fost scoase la licitație până acum doar nouă din cele 18 proiecte pentru care a obținut finanțare. Rezultatele? Catastrofale! „Au fost organizate minimum două, maximum șase proceduri de achiziție pentru contractele de execuție lucrări pentru nouă contracte de finanțare. Procedurile au fost anulate de 28 de ori, pentru că nu au fost depuse oferte”, explică reprezentanții PMT.

Trei blocuri sunt gata

De fapt, din cele nouă contracte licitate au fost atribuite exact șapte, cele pentru care soluția tehnică a fost sistemul termoizolant cu polistiren. Este vorba despre imobilele situate pe Aleea FC Ripensia nr. 4 – 6 – 8, bd. Corneliu Coposu nr. 18, str. Surorile Martir Caceu nr. 27, str. Măgura nr. 6, str. Mareșal Averescu nr. 51, str. Învățătorului nr. 3 și Intrarea Iulia Simu nr. 12., bl. C.

Șantierele au început în toate cele șapte cazuri, fiind finalizate, până la acest moment, trei: pe Aleea FC Ripensia nr. 4 – 6 – 8, str. Învățătorului nr. 3, și Intrarea Iulia Simu nr. 12., bl. C.

Primăria mai are la dispoziție un an și un pic să termine celelalte 65 de imobile pentru care are bani de anvelopare. „Termenul maxim pentru finalizarea lucrărilor de intervenție pentru a nu se pierde finanțarea este de 31 decembrie 2023. Având în vedere că nu au fost ofertanți pentru imobilele care au ca soluție tehnică sistemul termoizolant cu panouri sandwich, s-a luat în considerare schimbarea soluției tehnice pe sistemul termoizolant cu vată minerală bazaltică”, ne-a transmis, la solicitarea pe care am făcut-o în baza Legii 544, PMT.

Încă patru licitații

În 29 octombrie, primăria a scos la licitație patru contracte de anvelopare termică de blocuri. Trei dintre ele ajung pentru prima dată în SEAP – SICAP, iar o procedură a fost anulată în decembrie 2020.

Iată despre ce imobile este vorba:

  • str. Martir Ioan Stanciu nr. 2 – Calea Martirilor nr. 31 – str. Științei nr. 3-5 – suma maximă oferită: 1,8 milioane de lei, cu TVA
  • Calea Martilrior nr. 67 – Aleea FC Ripensia nr. 16-22 – str. Gheorghe Lazăr nr. 42 – suma maximă oferită: 10,3 milioane de lei, cu TVA
  • str. Stelelor nr. 6, bl. T20 – Aleea Cristalului nr. 1, bl. 74, sc. D – bd. Take Ionescu nr. 11 – 13 – suma maximă oferită: 4,07 milioane de lei, cu TVA
  • str. Luminița Boțoc nr. 2 – str. Luminița Boțoc nr. 4 – str. Martir Dumitru Jugănaru nr. 13 – str. Vasile Lucaci nr. 18 – suma maximă oferită: 2,07 milioane de lei, cu TVA

About Post Author