16 arbori de tuia, tăiați pe Bd. Brătianu. Primăria avea verde de la Agenția de Mediu

tuia

Un nou episod în războiul peisagiști – Primăria Timișoara, pe Bd. Brătianu, unde s-au tăiat 16 arbori de tuia. Cei de la AsoP spun că erau sănătoși, PMT susține contrariul, plus că… nu arătau bine. Există acord de la Agenția de Mediu pentru tăiere. Peisagiștii acuză că, din 2016, suprafața de spațiu verde / cap locuitor a scăzut la Timișoara.

Asociația Peisagiștilor din România- AsoP, Filiala Teritorială Vest a publicat, marți, pe Facebook, niște fotografii în care este surprinsă în plină desfășurare o nouă operațiune de tăiere de arbori. Se întâmplă în centrul Timișoarei, lângă Parcul Civic, aflat în șantier. Aici se lucrează, de asemenea, la trotuar. Peisagiștii citează date din Raportul anual privind starea factorilor de mediu în județul Timiș – 2018, întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului. Din acesta, spun cei de la AsoP rezultă că că „începând cu anul 2016, suprafața de spațiu verde în Timișoara a scăzut de la 16,66 mp./ locuitor (2015) la 15,73 mp./ locuitor (2016), adică 0,93 mp./ locuitor”. „Chiar în acest moment se defrișează complet un aliniament de arbori sănătoși pe Bd. Ion. C. Brătianu”, completează peisagiștii.

Copacii aveau „înclinații și aspect inestetic”

Copacii tăiați marți sunt 16 la număr și sunt din specia tuia. Reprezentanții PMT au solicitat, în februarie, aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului, pentru tăierea lor. „Pe traseul cuprins între Hotelul Continental și Liceul MIU, pe partea dreaptă, până la girația cu Piața Huniade, s-au identificat cei 16 tuia de talie mare, inventariați în Cadastrul Verde. Aceștia prezintă înclinații, degarnisiri, aspect inestetic, toaletări în partea cu carosabilul, având în general un aspect care nu se mai armonizează cu estetica peisagistică a bulevardului”, scrie în adresa înaintată către APM.

Cei de la primărie propun ca, în locul arborilor de tuia, să planteze „arbori de talie înaltă, cu diametrul tulpinii între 12 și 14 cm, cu circumferința balot între 40 și 60 cm, punct de altoire la 2 m, cu minimum 3 ramificații, cu tutore, sistem de irigare”. Altfel spus, susțin ei, copaci adevărați, nu… nuielușe! Ei ar trebui să apară pe acest aliniament în „maximum 4 săptămâni, în funcție de condițiile meteo”. De asemenea, în zonă va fi pus gazon rulat.

Agenția de Mediu a dat OK la drujbă

Agenția de Mediu este de acord cu solicitarea PMT. „Pentru cele 16 exemplare de Thuja sp., identificate în teren pe partea dreaptă a Bd. IC Brătianu (…) recomandăm tăierea acestora și înlocuirea cu alte exemplare de arbori de talie înaltă, adaptate condițiilor locale, precum și refacerea gazonului pe toată lungimea aliniamentului”, scrie în răspunsul trimis pe CD Loga 1. Reprezentanții municipalității spun că în locul arborilor tăiați „se vor planta circa 50 bucăți arbori din specia Prunus sp. sau alți arbori ornamentali prin floare”.

Una peste alta, potrivit OUG nr. 114/ 2007, „autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013”.

About Post Author