120 de milioane de lei, datorii la Primăria Timișoara. Veniturile, la jumătate față de cele estimate în buget

Primăria Timișoara s-a bazat pe bugete fanteziste, cu venituri mari pe hârtie, dar încasate doar pe jumătate, în realitate. Asta spun cifrele, afirmă Dominic Fritz. El anunță și că datoriile municipalității au crescut, pe finele anului, cu 50%. Sunt facturi neachitate de 120 de milioane de lei.

Cea mai bună situație financiară „din ultimii trei ani”, anunțată pe finele mandatului de fostul primar Nicolae Robu, pare să aibă tot mai puțină legătură cu realitatea. Veniturile planificate erau de peste 1,45 miliarde de lei, dar de încasat s-a încasat cam jumătate. De parcă nu era de ajuns, finalul anului a adus facturi de alte câteva zeci de milioane de lei, care trebuie plătite. Dominic Fritz anunța, la finele anului trecut, că PMT are datorii de aproape 80 de milioane de lei.

Datoriile sunt pe contracte vechi

„Am avut anul trecut venituri de 785 milioane de lei. Veniturile planificate bugetate au fost de 1,45 miliarde de lei, deci cam jumătate din cele planificate. Eu de anul trecut aveam impresia ca nu este un buget realist. Din păcate, asta se vede și acum. Avem plăți restante în sumă de 120 de milioane de lei, pe care trebuie să le achităm cu banii din acest an calendaristic. Este o problemă și bulgărele tot crește, de plăți pe care le tot rostogolim mai departe. Acesta este motivul pentru care acum facem o planificare de buget mult mai realistă, care va trebui să taie și din cheltuieli. O să încercăm să reușim să creștem și veniturile, dar va trebui să tăiem și din cheltuieli”, spune acum edilul șef.

Cele 120 de milioane de lei reprezintă angajamente neasumate de fosta administrație. „Ca să nu fie niciun dubiu, cele 120 de milioane nu sunt din facturi din chestii comandate de mine, ci încă funcționăm pe contractele și proiectele anului trecut. Abia acum o să intrăm într-o nouă etapă în care o să-mi asum și politic facturile plătite sau neplătite”, susține primarul.

Ultimul „val” de facturi

Diferența de 50% este reprezentată de ultimul „val” de facturi care a ajuns pe CD Loga 1 odată cu finalul anului. „Efectiv la sfârșitul anului mai vine un val de facturi care trebuie înregistrate. Toată lumea vrea să închidă. Vrea să mai trimită o factură care n-a fost trimisă și dintr-o dată explodează aceasta cifră de restanțe. Și acolo o să trebuiască să lucrăm la un sistem mai predictibil”, a mai declarat Dominic Fritz.

Potrivit primarului, dacă PMT ar plăti doar facturi restante, la datoria de 80 de milioame de lei anunțată anterior, acesta ar putea fi stinsă spre mijlocul anului. „La un venit lunar, la un cash flow, de să zicem 40 de milioane, din care jumătate se duce pe salarii, funcționare și așa mai departe, putem să facem un calcul destul de ușor că, dacă nu facem decât să plătim, cam pe la mijlocul anului o să ajungem la 0. Asta, bineînțeles, nu este o situație sustenabilă”, explica Fritz.

About Post Author