114 milioane de euro, subvenții la Colterm, în șase ani! Acum se pune gaj sediul principal

colterm

Ca să aibă cărbune la iarnă, Colterm trebuie să gireze cu sediul principal al companiei. E solicitarea făcută de un furnizor la care datoriile depășesc 2 milioane de euro. Situația este scăpată de sub control la societatea de termoficare.

Ședință AGA la Colterm peste o săptămână – asta au aprobat consilierii locali, la solicitarea consiliului de administrație al societății. Acesta s-a întrunit în 20 noiembrie și a aprobat cererea unuia dintre creditori. Este vorba despre AMV Style, din Târgu Jiu, de la care Colterm ia cărbune, dar… nu-l prea plătește. Că nu are din ce.

„Situația cu stocurile de materie primă nu este foarte roz. Ba chiar din contră, este destul de dificilă. Colterm înregistrează datorii și creanțe către unii dintre furnizorii de cărbune. În cazul de față, AMV Style. Pentru a asigura furnizarea de cărbune, din cauza unor datorii totale de peste 11 milioane de lei, societatea respectivă a dorit să aibă o garantare cu imobilul în care se află Colterm, pe strada Lonovici. Această garantare a fost aprobată în CA și ar trebui discutată în AGA”, a explicat, în plen, viceprimarul Ruben Lațcău. Aleșii au decis să se vadă în AGA de la Colterm în data de 3 decembrie.

Câți bani a „tocat” Colterm

Situația de la societatea de termoficare, unde au fost angajate de-a lungul timpului „pilele, cunoștințele și relațiile” diverșilor potentați ai zilei, este dincolo de dezastruoasă. Asta, deși, în ultimii șase ani, Colterm a tocat sume fabuloase de la bugetul local.

Primarul Dominic Fritz, care a cerut deja ajutor de la guvern, pentru ca zeci de mii de timișoreni plătitori de facturi să nu înghețe în case, susține că societatea a primit, numai în 2020, aproape 81 de milioane de lei de la bugetul local. „Din 2014, Colterm a primit subvenții de la Municipiul Timișoara de 559 milioane lei, sumă la care se adaugă o majorare de capital social de 73 de milioane lei. În total, peste 632 de milioane de lei”, a spus Fritz, în plen.

Doar pentru această iarnă, a calculat executivul PMT, Colterm ar avea nevoie de aproape 70 de milioane de lei. Fritz a anunțat deja că e ultimul an în care societatea va mai funcționa după același sistem.

About Post Author