100 cărți poștale cu români care s-au opus comuniștilor. Colecție inedită de istorii personale / FOTO

Compania Națională Poșta Română a lansat o colecție de 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. Toate sunt parte din campania „Demnitate și curaj”, inspirată de Anul Centenar Monica Lovinescu.
Campania „Demnitate și curaj” este inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, cu sprijinul Teatrului Național București. Ea își propune să-i omagieze pe românii care au sfidat regimul comunist, luptând pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.
Din cele 100 de figuri, 92 aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția „Eroi anonimi”. Cărților poștale din această colecție vor fi puse în circulație gratuit, în cadrul sesiunilor naționale de informare derulate prin campania națională „Demnitate și curaj”.
Restul sunt personalități marcante anticomuniste: Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea și Anița Nandriș-Cudla. Aceste cărți poștale parte din seria „Chipuri ale rezistenței”, vor putea fi cumpărate în curând din oficiile poștale.
„Am scos la lumină cu ajutorul partenerilor de la CNSAS acești eroi aproape necunoscuți, oameni simpli, muncitori, agricultori, strungari sau paznici, care în epoca Ceaușescu au avut curajul și demnitatea de a scrie și de a difuza manifeste, în încercarea de a stârni greve sau revoluții care să schimbe regimul. Am descoperit printre ei și poștași, chiar și un diriginte de poștă, femei, bărbați, pensionari sau elevi”, spune Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.
„Veți regăsi 92 de povești adevărate, documentate din dosare penale privind autorii de manifeste sau «înscrisuri cu conținut dușmănos», arestați sau condamnați în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste. Ele sunt doar o parte insignifiantă a arhivei CNSAS, iar Securitatea, urmărindu-i, persecutându-i, anchetându-i, pedepsindu-i, a omagiat-o, involuntar, pe Monica Lovinescu, recunoscându-i puterea și influența asupra conștiinței românilor”, a declarat, la rândul ei, Germina Nagâț, membru al Colegiului CNSAS.
Colecția de cărți poștale a fost lansată în București, Brașov, Timișoara, Iași, Cluj, Constanța, Ploiești și Craiova.
Poveștile disidenților necunoscuți pot fi urmărite AICI. NFT-urile pot fi cumpărate de pe platforma ICI.