10.000 de euro pentru un puzzle. Primăria reface, în sfârșit, bustul lui Emanuil Ungureanu
La peste patru ani de când a fost tăiat cu flexul și furat, bustul lui Emanuil Ungureanu ar putea fi reașezat pe soclul din Piața Huniade. Primăria a găsit, în sfârșit, 10.000 de euro cu care vrea să restaureze monumentul. Caută acum specialiști, cărora să le dea contractul.
În 2015, trei tineri erau prinși de polițiști, după ce furaseră trei busturi monumente istorice în Timișoara. Este vorba despre lucrările reprezentându-i pe Victor Babeş, Aurel Cândea și Emanuil Ungureanu. Culmea este că polițiștii căutau, la vremea respectivă, hoții busturilor lui Babeș și Cândea. În timpul anchetei, oamenii legii au descoperit, într-o curte, bucăţi din bustul lui Emanuil Ungureanu. Dispatiția statuii realizate de Gheorghe Groza nu fusese sesizată, deși aceasta era amplasată în Piața Iancu Huniade, la doi pași de primărie. Hoții au primit 4 ani și jumătate de închisoare și, în plus, au fost condamnați la plata a 500.000 de lei către primărie.
Acum, la patru ani și jumătate de la acel furt, Primăria Timișoara vrea, în sfârșit, să refacă bustul lui Ungureanu. Vrea să atribuie prin încredințare directă contractul privind „servicii de restaurare a bustului de bronz al lui Emanuil Ungureanu și amplasarea pe soclul rămas liber, situat în fața liceului din Piața Iancu Huniade 3”. suma maximă pe care este dispusă PMT s-o plătească este de 47.600 lei, cu TVA, adică puțin peste 10.000 de euro.
Gata în 3 luni, garanție de 4 ani
Anunțul a fost publicat vineri, 20 septembrie, iar ofertele sunt așteptate până în 30 septembrie, ora 12. La finele lunii august, Direcția de Cultură trimitea municipalității un raport de constatare „cu privire la intervenția de urgență în vederea reîntregirii monumentului”. Practic, acum, PMT caută pe cineva care să facă un… puzzle. „Restaurarea bustului din bronz dispărut se va face pornind de la elementele recuperate în proporție de 90%. Asamblarea părților existente, modelarea elementelor lipsă și finisarea se vor realiza cu mare rafinament și profesionism, astfel încât să nu existe diferențe structurale și cromatice (…) Fixarea bustului pe postamentul existente va face prin prindere cu bolțuri în adeziv special, care să confere siguranță și securitate”, scrie în caietul de sarcini.
„Restaurarea bustului din bronz se va realiza prin reasamblarea părților din bust recuperate în proporție de 90%, prin montarea bucată cu bucată a acestora, punctarea cu sudură în interior, protejând suprafața exterioară, completarea materialului lipsă cu respectarea structurii modelajului original, finisare, patinare și ceruire”, mai cere primăria. Completarea materialului lipsă se va face tot cu bronz. Executantul lucrării trebuie să ofere o garanție de minimum 4 ani, timp în care trebuie să asigure și mentenanța gratuită. Lucrarea ar trebui terminată în trei luni de la semnarea contractului.(sursa foto: www.opiniatimisoarei.ro)