Zeci de migranți, săltați dintr-o casă de lângă Gara de Nord. Nu i-a preluat nimeni, așa că au fost duși la tren / FOTO

migranți

Aproape 60 de migranți au fost ridicați, miercuri, de polițiștii locali, dintr-o casă din apropierea Gării de Nord. Pentru că nu a venit să-i preia nimeni de la Poliția de Frontieră, bărbații au fost duși în gară, pentru a fi urcați în trenuri. Problema e gravă și nu pare să aibă o rezolvare pe termen lung.

Zona Gării de Nord este, de mai multă vreme, „epicentrul” migranților aciuați în Timișoara de prin diverse țări. În general bărbați, aceștia își fac veacul pe stradă, spre nemulțumirea și chiar teama trecătorilor. Pe rețelele de socializare e plin de plângeri, dar fără să pară că acestea au efecte și asupra autorităților de ordine publică.

Viceprimarul Cosmin Tabără declara marți, chiar după preluarea mandatului, că zona Gării de Nord va deveni una dintre prioritățile Poliției Locale, pe care, de acum, o are în subordine. Miercuri, polițiștii locali de la Biroul Ordine Publică și Intervenție Rapidă au ajuns pe Bd. Republicii.

„Au existat sesizări că persoane care fac parte din categoria migranților stau în zonă, în grupuri, la diferite ore din zi și din noapte, fac gălăgie, mizerie, fiind predispuși la comiterea unor fapte ilicite și creând disconfort cetățenilor care locuiesc sau trec prin perimetrul respectiv (…) Într-o primă fază, în fața gării se afla un grup mai mare de migranți, care, la observarea patrulei, au fugit, fiind surprinși de șapte dintre ei. S-a stabilit că dețineau acte, fiind înregistrați în evidențe ca solicitanți de azil și provenind din Siria, Afganistan, Pakistan”, transmit reprezentanții PLT.

Au făcut focul în casă

Polițiștii locali au continuat însă verificările la imobilele din zonă. „Într-o astfel de construcție nelocuită de pe Bd. Republicii au fost depistați nu mai puțin de 53 migranți. Aceștia au fost legitimați, constatându-se ca au documente prin care au solicitat azil, eliberate de autoritățile din Șomcuta – Arad, Giurgiu, București, Galați”, precizăeaz aceeași sursă.

Imobilul în care au fost găsiți acești oameni este într-o stare deplorabilă și prezintă pericol public. La degradarea lui au contribuit din plin și faptul că migranții au scos efectiv parchetul și alte lemne, punându-le pe foc.

Directorul executiv al Poliției Locale Timișoara, Dumitru Domășnean-Urechiatu, a luat legătura cu comisar-șef de poliție Gabriel Vasilescu, de la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, respectiv comisar-șef de poliţie Nelu Gabi Paraschiv, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș, pentru găsirea unor soluții.

Urcați în tren

Apelul lui Domășnean a rămas însă fără răspuns! „Deoarece după aproximativ două ore de la depistarea persoanelor nu s-a deplasat la fața locului niciun reprezentant al instituțiilor menționate mai sus, polițiștii locali au escortat migranții pe peronul Gării de Nord, fiind îndrumați să se deplaseze către centrele care le-au emis documentele de solicitare azil”, mai spun cei de la PLT.

La cum arată lucrurile, pare doar o chestiune de timp până când alți migranți vor lua „în stăpânire” un alt imobil degradat de pe Bd. Republicii…

About Post Author