2 iulie 2020

Vila PMT de la Poiana Mărului nu poate fi vândută încă. Primar: Nu văd utilitatea să avem în patrimoniu așa ceva

poiana mărului

Primăria Timișoara mai rămâne o vreme cu Vila Bistra de la Poiana Mărului. Propunerea de vânzare a imobilului, considerat nerentabil, a căzut la vot în CL. În aceste condiții, edilul șef așteaptă o altă configurare a legislativului local.

Vila Bistra de la Poiana Mărului este în proprietatea Primăriei Timișoara din anul 1937. A fost naționalizată și recuperată ulterior, în anii 90, de PMT. Are o suprafață de 902 mp, și un teren de 4.600 mp. Imobilul are demisol, parter și etaj. Sunt cinci dormitoare, dușuri, infirmierie, 11 camere, grupuri sanitare, vestiare și magazii. Acum, primăria vrea s-o vândă, pentru că nu i se pare rentabilă.

„În ultimii, cinci ani numărul de solicitări de cazare a fost foarte mic. În anul 2015 au fost 16 solicitări și s-au încasat 615 lei, în anul 2016 – 15 solicitări și s-au încasat 360 lei, în anul 2017 – 13 solicitări și s-au încasat 480 lei, în anul 2018 – 8 solicitări și s-au încasat 36 lei, iar în anul 2019 – doar 10 solicitări și s-au încasat 30 lei. Din analiza veniturilor pe ultimii cinci ani, versus cheltuielile generate de Vila Bistra, se constată că veniturile (…) sunt insignifiante și nu acoperă cheltuielile pentru consumul de utilități și impozit pe clădire”, scrie în referatul proiectului supus la vot în ultimul plen al CL.

„Doar cheltuieli și bătaie de cap”

Investiții oricum nu s-au făcut în ultimii ani și ar fi nevoie de o reparație a acoperișului și a sistemului de încălzire.

„Cabana nu înseamnă decât cheltuieli și bătaie de cap (…) trebuie pusă în valoare printr-o administrare privată. Noi nu suntem deținători de casă de vacanță. Ce să facem, să mergem să ne relaxăm noi acolo? Cred că trebuie vândută, nu să ținem o sursă de încărcare a bugetului de cheltuieli (…) Nu văd utilitatea de a avea în patrimoniu așa ceva. Mereu sunt lucruri de făcut în oraș și cred că trebuie să ne descărcăm de alte sarcini”, a explicat primarul Timișoarei decizia de scoatere la vânzare a vilei.

„Dacă ne raportăm la eforturile făcute de înaintașii noștri, cei din perioada interbelică, cred că nu ar fi oportun să renunțăm la proprietate. Într-adevăr, necesită multe investiții, dar cred că ar fi mai oportun s-o concesioneze primăria. Cred că ar fi păcat. S-ar putea întâmpla același lucru, concesionându-se unui privat, dar să rămână în proprietatea primăriei”, a spus, la rândul lui, consilierul local independent Adrian Orza.

Proiectul avea nevoie de 19 voturi ca să treacă, dar n-a adunat decât 15. Un consilier a votat împotrivă, iar patru s-au abținut. „Asta este, așteptăm o altă configurare a consiliului local”, a concluzionat primarul Timișoarei.

Maximum 20 lei / noapte, cazarea

PMT deține, la Poiana Mărului, două imobile: Vila Bistra și Vila Bertha. Cea din urmă a fost obiectul unei HCL din 1999, prin care PMT se asocia cu Universitatea de Vest, care a primit gratuit vila pentru următorii 30 de ani. În 2001, un alt contract de asociere între cele două părți a trecut prin CL, pentru o asociere în vederea realizării unui centru de educaţie ecologică şi a unei baze didactice pentru facultăţile de profil din UVT.

La Vila Bistra, tarifele de închiriere aprobate prin HCL sunt, în acest moment, 15 lei/noapte + TVA pentru angajați, respectiv 20 lei/noapte + TVA pentru consilierii locali și pentru persoanele invitate. Vila nu nici administrator și nici regulament de exploatare. (sursa foto: www.activitateafara.ro)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: