Unde „intră” cel mai repede telefonul în roaming involuntar. ANCOM are hartă exactă

cosmin șandru

Dacă ajungeți în zona de frontieră, s-ar putea să aveți surpriză ca telefonul să vă „sară” direct în roaming. Pe granița cu UE nu e o problemă, dar pe cea cu Serbia sau Ucraina s-ar putea să vă coste scump. ANCOM are hartă cu zonele în care puteți intra în roaming involuntar. Timișul este una dintre acestea.

Roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniță în cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. Deși este pe teritoriul României, utilizatorul va fi facturat pentru servicii de comunicații utilizate în roaming, ca și cum s-ar afla în străinătate.

ANCOM spune că în majoritatea județelor de graniță sunt puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Din cele 440.425 de puncte aflate la o distanță de cel mult 15 km de frontiere monitorizate, au fost identificate și introduse în harta aisemnal.ro, 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar. Localitățile cu potențial risc de intrare sunt în judetele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.

Știi exact ce semnal ai și în ce rețea

„Pentru ca utilizatorii să știe cât mai exact care sunt zonele în care este posibil să intre în roaming involuntar, am introdus aceste localități în harta aisemnal.ro, sub formă de puncte la nivel de stradă. Harta oferă acum informații atât despre nivelul semnalului, cât și despre zonele de graniță în care utilizatorii riscă să se conecteze involuntar la stațiile de bază aflate pe teritoriul statului vecin”, spune Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor de roaming este bine să selectați manual rețeaua sau să verificați la ce rețea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea rețelei rămâne pe modul automat.

Harta națională de acoperire cu servicii de voce mobilă ajută utilizatorii să afle exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal pentru toți operatorii mobili. Ea permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care vă aflați.

About Post Author