7 iunie 2020

Trotuarele în pătrățele, un nou episod. Despre avize și obligația de a aduce la starea inițială

trotuare

Războiul trotuarelor merge mai departe. La fel, și pavarea. Între timp, șeful Direcției Generale de Drumuri a PMT îl acuză din nou de abuz pe directorul de la Cultură. Și invocă un aviz cerut pentru întreţinere şi reparaţii, lucrare pentru care autorizația de construire prevede că „se va aduce obligatoriu la stadiul inițial”.

Primăria Timișoara continuă să susțină că lucrările de la trotuarele din centrul orașului sunt legale. Ba mai mult, deși nu e nevoie de autorizație de construire, o are! „Pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii nu este necesară obţinerea autorizaţiei de construire, după cum rezultă din prevederile art. 11 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, modificată şi completată, inclusiv modificările si completările aduse prin Legea nr. 193 din 28.10.2019: Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: lucrări de întreţinere periodică şi reparaţii curente la infrastructura de transport şi la instalaţiile aferente. Cu toate acestea, pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere realizate pe raza Municipiului Timişoara s-a emis autorizaţia de construire nr. 1131/21.08.2019 şi AC nr. 1289/26.09.2019”, se precizează într-un comunicat semnat de Culiță Chiș, directorul Direcției Generale de Drumuri a PMT.

„Lucrările de întreţinere şi reparaţii a străzilor, aleilor şi trotuarelor, podurilor şi pasajelor din municipiul Timişoara au fost avizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş în baza unui proiect vizat spre neschimbare de către directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş (…) Consider, în consecință, atitudinea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş abuzivă”, mai spune Chiș.

Avizul are doi ani

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a emis, în 14 mai 2018, un aviz pentru „lucrări de reparație și întreținere a străzilor, aleilor și trotuarelor, podurilor și pasajelor din municipiul Timișoara. Acest aviz este emis pentru „faza PAC”, adică proiect autorizare de construire.

„Se propun lucrări de întreținere alei, trotuare, poduri și pasaje (covoare asfaltice – ranforsări), schimbare structurii rutiere în totalitate, unde este cazul, cu respectarea pe cât posibil a traseului actual al tramei stradale existente, linia roșie și cotele de nivel (…) profil transversal tip 3 – se aplică pe străzile de categoria III cu două benzi de circulație, amenajate cu trotuare separate de partea carosabilă prin fâșii libere (spații verzi) de 1,5 metri lățime în care se amplasează instalații edilitare subterane”, scrie în avizul DJC.

Același document precizează și că „în faza următoare de proiectare (P.Th / DDE), în urma posibilității aprofundării studierii fundațiilor / demisol existente ale clădirilor direct afectate de lucrările propuse se va completa documentația cu detaliere soluție racord trotuar – imobil / stratificație / soluție pardoseli permeabile / dren, pentru fiecare imobil în parte aflat în zona direct afectată”. În ceea ce privește trotuarele, „se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj în ZP (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate etc). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale cu condiția ca trotuarele să aibă proprietăți antiderapante”.

Despre readucerea obligatorie la stadiul inițial

Revenim un pic la autorizațiile de construire invocate de Culiță Chiș. Autorizația 1.131 / 21.08.2019 se referă la „lucrări de tip d) – Lucrări de amenajare a spațiilor publice – reamenajare intersecție Piața Ionel Brătianu (Punctele Cardinale) și str. Martin Luther. Zona A”. Autorizația 1.289 / 26.09.2019 a fost emisă pentru „lucrări de tip c) – Căi de comunicație – continuare lucrări la AC nr. 113 / 15.02.2016 – modernizare trotuare zona nord-vest (…) zona afectată de lucrări se va aduce obligatoriu la stadiul inițial”. Aceasta din urmă este o continuare a unei continuări a unei AC emise în ianuarie 2012. toate cele trei autorizații precizează că zona afectată de lucrări „se va aduce obligatoriu la stadiul inițial”.

În toamna trecută, întrebat când vor fi reparate trotuarele din centru, făcute praf la acea vreme, primarul Timișoarei spunea că „toate trotuarele din Inelul 1 intră într-o campanie de refacere, refacere cu pavaj, cu piatră foarte frumoasă, nu prin asfaltare. Lucrarea este una complexă, care cere multă manoperă. Nu e o simplă asfaltare făcută în urma unor intervenții”. Deci… avizul solicitat de PMT și emis de DJC vorbește despre „lucrări de întreținere alei, trotuare, poduri și pasaje (covoare asfaltice – ranforsări)”, iar autorizația de construire spune că totul „se va aduce obligatoriu la stadiul inițial”.

Episoade noi în „război”

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a cerut primăriei proiectul tehnic pe baza căruia se face această lucrare la trotuare, dar nu l-a primit. „În 2017 s-a venit cu o hârtie prin care spuneau că vor să facă reparații în toată zona de protecție a monumentelor istorice. Am cerut clarificări la acea hârtie care nu zicea cum se vor face acele intervenții. Cu greu au venit clarificări (…) Când am eliberat acel aviz am pus condiții pe care primăria nu le-a mai respectat niciodată (…) Lucrările de reparații au început în august 2019, fără respectarea niciunei condiții (…) Sunt două posibilități: ori lucrările se desfășoară fără autorizație de construcție, ori cu nerespectarea unui aviz al nostru, în cazul în care acea autorizație de construcție există, și atunci ea nu e validă”, explica, în luna aprilie, Sorin Predescu, directorul DJC Timiș.

DJC a emis și un ordin de sistare a lucrărilor, însă acesta a fost ignorat. A urmat o plângere penală la Parchet împotriva Primăriei Timișoara. Aceasta vizează același aviz, în baza căruia PMT avea voie să facă anumite lucrări, dar a făcut altceva. Procurorii au decis începerea urmăririi penale in rem în acest caz.

Lupta între cele două instituții s-a mutat acum pe Podul Mihai Viteazu. Primăria acuză DJC că n-o lasă să reabiliteze podul, iar Culiță Chiș a anunțat că face plângere penală pentru abuz în serviciu contra directorului DJC. Între timp, muncitorii au început să pună pe lângă Palatul Dicasterial pavaj cu piatră naturală. Este exact zona în care a apărut primul trotuar-șotron despre care primarul spunea că este doar un test…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: