Trebuie să fim liberi la minte. Baraka a plantat un furnicar în Piața Unirii, fără aviz de la Direcția de Cultură

baraka

„Zestrea” de monumente ciudate din centrul Timișoarei s-ar putea îmbogăți, pentru următoarele săptămâni, cu o nouă creație Baraka. Aceasta a apărut deja în zonă și nu are autorizație de la Direcția de Cultură. Dar, spune primarul, trebuie să fim liberi la minte. UPDATE: Lucrarea a dispărut între timp din fața Palatului Baroc.

În fața Muzeului de Artă a apărut, de miercuri noapte, o creatură stranie, cu aspect ruginit și… limbă verde-albastră. Pare un dinozaur, dar, în realitate, ar fi un furnicar. A avut aviz de la Comisia de Ordine Publică a PMT, pentru strada Augustin Pacha 8, între orele 17 și 22,30. Avizul a fost dat pentru „amplasarea unei sculpturi la intrarea în Casa Artelor, pentru evenimentul «Confindustria Romania denunit Timișoara 2020 Uniti per il restart, care reunește reprezentanți ai mediului de afaceri italieni și personalități locale pentru susținerea Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”.

Lucrarea aparține controversatului grup Baraka. Miercuri seară s-a oprit s-o admire, preț de câteva minute, și primarul Timișoarei, care a discutat un pic și cu artiștii. Edilul-șef recunoaște că nu se pricepe foarte bine la artă, dar asta nu înseamnă că nu poate da sfaturi.

Cei de la Baraka sunt „tineri și talentați”

„Eu nu am preconcepții, am stat de vorbă cu artiștii de la Baraka. Am participat și la expoziții ale lor și le-am spus «Sunteți tineri, talentați, dar eu vă dau sfatul să fiți mai exigenți cu voi înșivă și să vă întrebați ce e artă și ce e non-artă». Eu mi-am pus această întrebare și recunosc că mi-a fost greu să găsesc un răspuns. Dar, până la urmă, mi-am dat eu însumi un răspuns pentru mine, un răspuns unei persoane care nu e specialistă în artă.

Răspunsul, le-am spus tinerilor, ar fi cam acesta: «Cred că o condiție necesară sine qua non ca ceva să fie artă este ca opera lui să nu poată fi făcută de cineva care nu este artist, chiar dacă i se vinde ideea». Le-am dat și exemple cu lucruri pe care ei le-au făcut și le-am spus «Acele lucruri, chiar dacă nu sunt artist, le-aș fi putut și eu face». Drept urmare, eu consider că nu sunt artă”, explică primarul.

Acesta spune că n-a fost prea încântat nici de alte statui din centrul istoric, dar s-a conformat. „Având în vedere că erau create de artiști recunoscuți de comunitatea artistică drept cei mai valoroși ai țării, artiști care au avut expoziții la Londra, la Milano, la Paris, evident că am spus că e în regulă. Nu trebuie să fie pe placul meu, le acceptăm”, susține edilul-șef.

„Cred că e bine să avem și astfel de creații artistice”

Cei de la Baraka ar fi solicitat aviz de la PMT pentru păstrarea lucrării în spațiul public până în luna septembrie. Primarului Timișoarei nu i se pare că ar fi tocmai nepotrivită ideea. „Eu cred că e bine să avem și astfel de creații artistice. Nu știu cât e bine să rămână. Cred că va trebui să rămână atâta cât, de exemplu, cetățenii sunt interesați să își facă o poză. Asta cred că trebuie să se întâmple. Trebuie să fim liberi la minte, fără preconcepții”, conchide acesta.

Avizul de la primărie, fie și cel pentru câteva ore, ar fi trebuit să fie precedat de unul emis de Direcția pentru Cultură Timiș. Potrivit articolului 23, art. 2, alineat c, din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor artistice, „intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor. În sensul prezentei legi, intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice sunt (…) amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcții de protecție, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de însemne pe şi în monumente istorice”. Acest act nu există însă.

Între timp, pe Facebook încep să apară… teoriile conspiraționiste. „Demoni în Timișoara. Ce se întâmplă în Timișoara? De unde a apărut demonul acesta? Coroana cu crucea pe capul demonului? În Piața Unirii, unde sunt atâtea biserici creștine? Urmează ritualuri demonice în Unirii?”, a notat cineva, drept explicație la fotografia „furnicarului”.

UPDATE: Între timp, după ce, dimineață, a fost mutat de pe strada Augustin Pacha în Piața Unirii, „Furnicarul” celor de la Baraka a dispărut. Urmează să vedem dacă va apărea din nou, cu autorizațiile prevăzute de lege.

About Post Author