7 august 2020

TM2021 cu statut nou. Primarul are de tot pâinea și cuțitul pe Capitala Culturală

tm2021

Nu se desființează, fiindcă are statut nou așa cum și-a dorit primarul Timișoarei. Asociația TM2021 a adoptat, într-o ședință cu doar aproximativ 30 de membri, controversatul document care dă edilului șef puteri sporite. CJ Timiș nu a participat la ședință.

„În 31 iulie, dacă se dorește ca asociația să fie așezată pe baze care să-i permită să funcționeze normal (…) membrii AGA vor avea posibilitatea să se pronunțe. Evident că nu se poate merge pe ideea în continuare că un finanțator în proporție de 85 – 90% (…) are aceleași drepturi ca un membru asociat. Cu tot respectul pentru persoane și instituții asociate, să nu fiu înțeles greșit, dar nu este normal ca drepturile să fie egale. Niciunde pe această planetă așa ceva nu se întâmplă. 31 iulie rămâne data la care vom tranșa lucrurile”, declara, la începutul săptămânii, primarul Timișoarei.

Și s-au tranșat. Ședința AGA încheiată vineri seară a consfințit adoptarea noului statut pe care și l-a dorit atât de mult edilul șef. Au fost în sală, la începutul ședinței, 33 de membri, din care doar 31 cu drept de vot. Discuțiile au fost tăioase pe alocuri, cu primarul Timișoarei insistând că nu mai e timp de „parlamentări” și că situația trebuie reglementată rapid. S-a discutat doar pe articolele pe care s-au propus modificări, toate acestea în favoarea primăriei, ca principal finanțator.

Veto pe deciziile AGA de la TM2021

Printre altele, de acum înainte, „Municipiul Timișoara, prin primar sau prin reprezentantul său, poate bloca, prin exercitarea unui drept de veto, orice hotărâre a AGA, dacă respectiva hotărâre implică fonduri bănești puse la dispoziția asociației din bugetul Municipiului Timișoara”.

De asemenea, dacă până acum orice membru putea invita la ședințele AGA jurnaliști, sponsori sau reprezentanți ai unor instituții sau organizații culturale, acest lucru a devenit imposibil. Invitațiile pot veni doar din partea boardului sau a directorului executiv. Numărul de membri din consiliul director a crescut de la 8 la 10. Directorul executiv devine membru de drept al CD, așa cum este precizat la articolul 5.15.

Directorul executiv, la mâna primarului

Potrivit articolului 5.29, „Directorul Executiv este numit de Primarul Municipiului Timișoara, unitate administrativ-teritorială direct beneficiară a Proiectului și principal responsabilă pentru moștenirea acestuia”.

Pentru că îl numește, primarul îl și poate trimite acasă. Articolul 5.32 este cât se poate de clar: „Directorul Executiv poate fi revocat de Primarul Municipiului Timișoara, din proprie inițiativă sau la propunerea Adunării Generale, adoptate cu votul majorității membrilor, în acest ultim caz în baza unui raport de evaluare, întocmit de Consiliul Director și însușit prin vot, în prealabil, de aceeași Adunare Generală, cu aceeași majoritate”.

Și mai interesant este cum se va face evaluarea directorului executiv. Procedura trebuie să respecte legislația muncii, regulamentul intern al asociației și să fie în acord cu Raportul de monitorizare al Comitetului de Experți pentru capitale europene ale culturii al Comisiei Europene. Evaluarea se face însă „prin raportare exclusivă la criteriile de performanță impuse directorului executiv de către Primarul Municipiului Timișoara”.

Instanța, ultimul hop, potrivit legii

Ședința AGA a fost convocată de cei de la Asociație, „în urma împuternicirii de către primarul Nicolae Robu, Președinte Onorific al Asociației”. În acest moment, TM2021 nu mai are consiliu director funcțional, după demisia fostului președinte, Horațiu Rada, și a lui Ion Caramitru și Mihai Gafencu. Nu au participat la ședința de vineri nici reprezentantul CJ Timiș, Adrian Negoiță, și nici directorul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș, ambii membri ai vechiului board.

„Prezentul statut intră în vigoare la data aprobării lui de către Adunarea Generală, cu votul a cel puțin o treime din numărul de membri, sub condiția încuviințării lui de către instanța judecătorească, potrivit legii”, se precizează în ultimul articol.

Practic, dacă statutul va trece și de instanță, proiectul TM2021 va fi derulat prin două entități: vechea asociație și noul centru de proiecte culturale al municipalității. Ambele sunt controlate acum de primarul Timișoarei, din postura de principal finanțator al proiectului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: