Ținutul Secuiesc, respins definitiv. Iohannis: PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor

ținutul secuiesc

Senatul s-a întrunit în regim de urgență și a respins legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Aceasta fusese adoptată tacit de Camera Deputaților. Anterior votului din Senat, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație extrem de dură la adresa PSD.

Senatul României, cameră decizională, a respins miercuri legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi „pentru” (UDMR). Senatul este Cameră decizională în acest caz, proiectul fiind respins definitiv.

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, acest proiect de lege care oferă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputații UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019. Proiectul avea avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen. În aceste condiții, potrivit regulamentului, el a fost considerat adoptat fără dezbatere.

Iohannis: „Jó napot kívánok, PSD!”

Anterior votului în Senat, președintele Klaus Iohannis a atacat dur PSD, despre care a spus că „se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Iohannis a afirmat că, atât timp cât el va fi președinte, o astfel de lege nu va exista.

„Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?

Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”, a sunat declarația șefului statului.

Președinte propriu, pe patru ani

Proiectul respins de Senat spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc. Este vorba despre judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, ales prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta. Ținutul Secuiesc ar avea un președinte cu un mandat de patru ani. Statutul de regiune autonomă poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

About Post Author