Timișoara și Reșița vor bani de la UE pentru „train-tram”. Parteneriat între primării și consiliile județene

train-tram

Reșița și Timișoara ar putea fi legate printr-o cale ferată de viteză medie, pe o linie care să aibă stație și la aeroport. Consilierii județeni au aprobat un proiect de parteneriat pentru mobilitate, în care intră și CJ Caraș-Severin, și primăriile din Reșița și Timișoara.

„Train-tram” de la Reșița la Timișoara, drum expres între Berzovia și A1, patru benzi între Moșnița și Berzovia. Sună bine, iar banii ar putea veni din fonduri UE. Consiliile județene Caraș-Severin și Timiș, alături de municipiile reședință de județ, Reșița și Timișoara, au decis să intre într-un parteneriat care să dezvolte aceste proiecte majore de infrastructură.

Cele patru administrații au în plan modernizarea infrastructurii feroviare pentru implementarea soluției de transport de tip „train-tram” pe ruta Reșița Sud – Bocșa – Timișoara Nord, dar și asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia”. De asemenea, se are în vedere o asemenea soluție tehnică și pe ruta Berzovia – Oravița – Anina.

Parteneriatul include și infrastructura rutieră, cu mai multe proiecte. Este vorba despre construirea unui drum expres, cu trei benzi, pe ruta Berzovia – Buziaș – Topolovățul Mare – Autostrada A1, dar și de extinderea la patru benzi a drumului Moșnița Nouă – Buziaș (DJ 592). Va fi modernizat și drumul interjudețean DJ 684, pe traseul DN 68A (Coşava) – Tomeşti – Luncanii de Sus – limită de județ CS – DN 68 (Voislova).

Proiecte mari, cu parteneri pe „aceeași lungime de undă”

Pentru a deveni funcțional, parteneriatul trebuie votat de cele patru consilii. CJ Timiș a făcut acest pas deja. „Beneficiem de un context administrativ favorabil, în care partenerii noștri din Caraș-Severin, atât de la județ, cât și de la municipiu, sunt pe aceeași undă. Și ei, și noi dezvoltăm echipe performante de accesare a fondurilor europene. Nu sunt proiecte ușor de realizat și nici nu vor fi făcute peste noapte, dar nu am venit la CJ să gândim mărunt. Nu ne autoimpunem limite. Noua formulă a puterii de decizie la nivelul celor două județe va arăta că se poate să ducem la capăt proiecte mari”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Proiectele vor face parte din pachetul de programe propuse pentru finanțare în exercițiul bugetar UE 2021 – 2027. Acesta pune accent pe modernizarea infrastructurii de transport regionale, așa că parteneriatul între cele patru consilii poate spori considerabil șansele de finanțare.

About Post Author