Terasele nu se închid la ora 23, ci doar „păcănelele”. Tot fără mască în centrul Timișoarei

terasele

S-a schimbat schimbarea. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că terasele nu se mai închid la ora 23, ci doar „păcănelele”. Masca nu e obligatorie în centrul Timișoarei și se deschid și piețele de vechituri.

Terasele pot rămâne deschise și după ora 23. Este decizia luată duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, la o zi după ce se hotărâse că acestea se închid. Măștile rămân obligatorii în zonele de promenadă, dar nu în centrul istoric și Piața Victoriei.

Primarul, „indus în eroare”

Sâmbătă, CJSU decisese că „se interzice funcționarea operatorilor economici – spații destinate jocurilor de noroc, terase, cluburi, baruri și altele asemenea – în intervalul orar 23-6”. Primarul Timișoarei a anunțat însă prompt, pe Facebook, că el nu este de acord ca terasele să se închidă la ora 23.

Edilul șef a scris și că nu consideră că purtarea măștii de protecție ar trebui să fie obligatorie în centrul isoric și Piața Victoriei. Potrivit primarului, această zonă nu poate fi considerată „spațiu deschis aglomerat”. „Am făcut-o în contextul în care nu este cunoscut niciun caz de îmbolnăvire la plimbare prin Piața Victoriei sau Centrul Istoric”, susține primarul.

Primarul spune că a fost „indus în eroare”, după ce i s-a spus că la nivel național s-a decis ca terasele să nu mai funcționeze după ora 23. Așa că a cerut ședință CJSU. „Cu respectarea exigențelor logice, eficiente, oamenii trebuie să aibă posibilitatea să se relaxeze, să empatizeze, să socializeze -doar omul este ființă socială și nu cred că își propune cineva să o transforme!-, nu să stea închiși în casă când nu e cazul”, a notat acesta.

E voie și la talcioc

S-a renunțat, de asemenea, la interzicerea deschiderii de târguri, oboare, iarmaroace și piețe de vechituri. Accesul trebuie să fie controlat și trebuie asigurată distanța de mininum doi metri între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în metri pătrați pe care se desfășoară târgul sau piața de vechituri.

Iată decizia CJSU de duminică, 2 august

Art. 1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe comerciale, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția Pieței Victoriei din Timișoara și centrul istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice.

Art. 2. Se exceptează de la aceste măsuri copiii cu vârsta până la 16 ani din locurile de joacă, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport .

Art. 3. (1) Evenimentele publice și private se vor desfășura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege cu păstrarea distanțării sociale.
(2) Operatorii economici care organizează/desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul de locuri pe scaune, precum și a oricăror activități care presupune interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
Art. 4.(1) Se interzice organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și a piețelor de vechituri la care accesul nu este controlabil și nu se asigură distanța de minim 2 m între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în metri pătrați pe care se desfășoară târgul, oborul, iarmarocul, respectiv piața comercială, până la încetarea stării de alertă;
(2) Se exceptează de la art. 4 alin. 1 piețele agroalimentare. Clienții vor purta măști de protecție iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.

Art. 5. Pe perioada desfășurării evenimentelor sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la eveniment, cu excepția prevăzută la art. 2.

Art. 6 Se interzice funcționarea spațiilor destinate jocurilor de noroc de jocuri de noroc în intervalul orar 23-6.

Art. 7 Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică județului Timiș și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 8.(1) Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș va transmite prezenta hotărâre tuturor entităților responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoștință și conformare.
(2) Prezenta Hotărâre se comunică și unităților administrativ – teritoriale din județul Timiș pentru aducere la cunoștință comunității locale.
(3) Prevederile Hotărârii devin obligatorii pe perioada stării de alertă, începând cu data de 2 august 2020, ora 19.

About Post Author