Starea de alertă, prelungită 30 zile. Se interzic nunțile, iar restaurantele și teatrele se pot închide progresiv

Timișoara

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis marți seară noi măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Va fi prelungită, de asemenea, și starea de alertă.

„Creșterea de cazuri noi duce și la restricții. Depinde doar de noi să nu avem o creștere exponențială, cu creșteri în ATI și la UPU. Vom avea și modificări de adaptare a tratării cazurilor simptomatice, asimptomatice și pacienți cu comorbidități”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat măsurile care vor fi luate pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Masca devine obligatorie în zonele aglomerate unde incidența este sub 3 la mie, respectiv obligatorie în spațiile închise, dacă incidența depășește 3 la mie. Nu se mai pot organiza defel nunți, botezuri sau aniversări, nici înăuntru, nici în afară.

Alte măsuri

  • Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori
  • Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
  • Se propune interzicerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.).
  • Activitatea cinematografelor, și a instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, până la 30% din capacitatea maximă, dacă incidența este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu maximum 25 de persoane în interior și maximum 50 de persoane în exterior.
  • Se propune menținerea interdicției de circulație în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
  • Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară fără a depăși 50% din capacitatea maximă dacă incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă și în intervalul orar 6-23, dacă incidența cumulată este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

A fost actualizată, de asemenea, lista țărilor / zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care este obligatorie carantină la domiciliu timp de 14 zile după intrarea în România.

Hotărârea integrală a CNSU poate fi citită aici.

About Post Author