SDM mai cumpăra 950 de semafoare. Primăria Timișoara vrea intersecții noi

semafoare

Societate de Drumuri Municipale iese din nou la cumpărat de semafoare. A treia oară în acest an. Mai vrea să modernizeze niște intersecții, dar și să facă unele noi. Totul, la cererea Primăriei Timișoara.

SDM a publicat în sistemul național de achiziții electronice un anunț pentru „semafoare LED”. Practic, Societatea de Drumuri Municipale e dispusă să plătească până la 1,12 milioane de lei pentru exact 950 de semafoare de mai multe tipuri. Este vorba despre:

  • Semafor pentru vehicule Ø300 – 20 bucăți
  • Semafor pentru vehicule Ø200 – 180 bucăți
  • Semafor pentru prim vehicule Ø100 – 300 bucăți
  • Semafor pentru pietoni Ø200 – 300 bucăți
  • Semafor Verde Intermitent Dreapta (VID) Ø200 – 50 bucăți
  • Semafor Galben Intermitent Pieton (GIP) Ø200 – 50 bucăți
  • Semafor pentru tramvaie 4 Spoturi – 50 bucăți

De ce mai trebuie semafoare?

„SDM dorește să achiziționeze semafoare LED pentru modernizarea intersecțiilor vechi de pe raza municipiului Timișoara, înlocuirea celor avariate din cauza evenimentelor rutiere și pentru realizarea de intersecții noi, cerute de Primăria Timișoara”, scrie în caietul de sarcini. În același document sunt furnizate și „informații despre beneficiile anticipate de către autoritatea contractantă: finalizarea intersecțiilor din municipiul Timișoara în termenele stabilite cu Primăria Timișoara”.

Ofertele sunt așteptate până în 19 octombrie. Semafoarele trebuie livrate în maximum 20 de zile lucrătoare de la primirea comenzii.

În 2020 au mai fost cumpărate peste 140

Primarul orașului se mândrește, de câțiva ani, cu proiectul de trafic management şi supraveghere video implementat pe fonduri europene. Acesta a prevăzut semaforizarea a 44 de noi intersectii, modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare și a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări.

În 2015, asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA. Semna contractul cu PMT, pentru șapte luni de proiect. Prețul a fost de 23,7 milioane de lei, cu TVA, din care contribuția locală, 3,1 milioane de lei. A durat un an și jumătate până ca sistemul să poată fi pus în funcțiune. Intârzierea a adus și costuri suplimentare însemnate.

SDM a cumpărat, în 2020, semafoare de încă două ori. Dacă acum a optat pentru licitație, celelalte două achiziții s-au făcut prin încredințare directă. În ianuarie au fost luate 36 de semafoare pentru mașini, 32 semafoare pentru pietoni și 4 semafoare „flash”. A plătit atunci 83.279 lei, cu TVA. În iunie s-au cumpărat 21 semafoare pentru vehicule și 48 semafoare pentru pietoni. Acestea au costat 73.388 lei, cu TVA.

About Post Author