Romanian Science Festival, locul unde vezi de ce nu e așa de greu să știi „mate” și chimie

Romanian Science Festival

Matematica, fizica sau chimia nu sunt bau-bau. Ba chiar pot fi foarte plăcute. E mesajul pe care vor să-l transmită organizatorii Romanian Science Festival, care are loc la finele săptămânii, la Timișoar. Vor fi 34 de mentori români cu studii în străinătate, 350 de voluntari și sute de experimente.

Romanian Science Festival este surpriza acestei toamne. Va avea loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești și este cel mai mare eveniment de știință dedicat publicului larg de orice vârstă. Scopul principal al evenimentului este sprijinirea educației alternative din România, după modelul târgurilor de știință foarte populare în alte țări. 34 de români studenți sau cercetători la universități de prestigiu din străinătate, majoritatea de la Oxford, vor ține ateliere în licee și vor coordona voluntarii.

La Timișoara, sub „umbrela” festivalului se va desfășura primul seminar în România organizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Universitatea din York și Wellcome Trust. Seminarul va aborda politice publice de sănătate și va fi transmis live în peste 100 de țări, prin intermediul platformei OMS. Invitați sunt dr. Lynda Dulop, lector la Universitatea York, și Vlad Mixich,recent ales în conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă.

Matematica, fizica și chimia pot fi amuzante

Romanian Science Festival este organizat de Sandor Kruk, doctor în astrofizică la Universitatea Oxford, cercetător în domeniul științelor spațiale la Agenția Spațială Europeană, Eliza Casapopol, cu master în matematică la aceeași universitate, iar acum lucrează în Olanda în domeniul inteligenței artificiale, Oana Romocea, responsabilă cu PR-ul și comunicarea în cadrul Universității Oxford timp de nouă ani, iar în ultimii 5 ani, de când s-a întors în România, se implică în proiecte educaționale, și Ciprian Ploștinar, doctor în fizică la Universitatea Oxford, director de cercetare la Universitatea Lund, Suedia.

„Atitudinea elevilor din România față de știință urmează una dintre următoarele două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă știință exactă și atunci evită orice informație care i-ar ajuta să-și schimbe percepția, fie, dacă sunt atrași de știință, se nișează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi cred că dacă elevii sunt expuși științelor exacte într-un mod accesibil, ei vor putea să înțeleagă că plaja de opțiuni de carieră oferite sunt numeroase. De asemenea, dorim să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate și care vor fi disponibili să le împărtășească din experiența lor”, spun organizatorii.

La Timișoara, Romanian Science Festival are loc sâmbătă, 14 septembrie, între orele 11 și 17, la Iulius Garden.

About Post Author