Primarul Timișoarei, avertizat pentru manele. Despre discriminare și drept la demnitate

iosefin

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că intenția primarului Timișoarei de a interzice manelele în spațiul public este discriminare. Edilul șef a scăpat de această dată cu un avertisment.

„Intenția de a interzice expres difuzarea și interpretarea de manele pe spațiul public din Timișoara de către Instituția Primarului municipiului Timișoara, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional”, a decis Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Notă internă pentru manele și mici

În toamna lui 2019, primarul Timișoarei anunța că difuzarea de manelele în spațiul public, dar și folosirea grătarelor în aer liber pe domeniul public din Timişoara vor fi interzise. Totul a fost consemnat într-o notă internă, care se adresa SC Piețe SA, Biroului Autorizare Activități Comerciale, Biroului Organizare Evenimente și Poliției Locale, dar era dat spre știința „tuturor structurilor PMT și subordonate/aparținătoare”.

„Se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită (…) se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, a grătarelor, proțapurilor și altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum și degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante. Nerespectarea celor de mai sus va conduce la sancționarea drastică a celor vinovați, inclusiv a persoanelor cu funcții de conducere în structurile implicate, care nu au luat măsurile de rigoare pentru ca nerespectarea să nu se producă”, preciza nota internă nr. 46 / 2019.

„Există un spirit al lucrurilor și un bun simț”

Edilul șef a explicat ulterior ce a vrut spună. „Noi nu interzicem tipul de muzică, aici iar a fost o denaturare totală. Există un spirit al lucrurilor și un bun simț (…) Poate să se cânte orice, nu am nimic, nu am interzis manelele, am spus că nu se vor cânta în spațiul public deschis. Ar fi în discordanță cu spiritul orașului, cu poziția orașului de Capitală Europeană a Culturii. Alte genuri, chiar dacă sunt discutabile ca și mesaj, ca și lexic, dacă vreți, lumea nu s-a poziționat împotriva lor, pe când față de manele există o poziționare negativă (…) Cum ar fi privit dacă pe scena din fața Operei din Timișoara s-ar cânta manele?”, spunea acesta.

Totul a pornit de la niște filmări făcute de diverși cetățeni la Târgul de produse tradiționale din Piața Traian, unde se cânta live și se făceau și dedicații, inclusiv pentru primar. „Decorul” era asigurat cu fum de mici și grătare. Decizia CNDC cu privire la edilul șef al Timișoarei a fost adoptată cu șapte din cele opt voturi exprimate.

About Post Author