Primăria Timișoara cazează refugiați. Un consilier a cerut farfurii de ceramică, pentru protecția mediului

refugiați

Primăria Timișoara își asumă oficial cazarea și, parțial, costurile pentru masa refugiaților care trebuie să stea în carantină, după intrarea în România. Un consilier local USR a insistat, din motive ecologice, ca mâncarea să nu fie servită în recipiente de unică folosință, ci în farfurii de ceramică.

Plenul de vineri al CL Timișoara a avut – ce surpriză! – și o ordine de zi suplimentară. Unul dintre proiect a vizat punerea la dispoziție a unor spații de cazare pentru persoanele care trebuie să fie carantinate, conform legii. Este vorba, mai exact, despre migranții care au intrat ilegal în România și au dormit în stradă, fiindcă la centrul pentru refugiați nu existau spații speciale de carantină.

Parterul unui cămin de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (Liceul CFR) a fost pus, astfel, la dispoziția „Compartimentului Voluntar pentru Situații de Urgență. Aici vor fi cazate persoane care intră pe teritoriul municipiului Timișoara din zonele afectate de COVID 19.

„Sunt mai multe probleme în privința asta, iar acest proiect de hotărâre este doar o parte a soluției (…) Persoanele care intră în România din Serbia, chiar și ilegal, trebuie să intre în carantină pentru două săptămâni. Cei care nu au unde, noi, ca autoritate locală, trebuie să oferim un spațiu. Există o lege din februarie în acest sens, din păcate guvernul nu a făcut norme metodologice. Până în ziua de azi nu avem o bază legală prin care să fie decontate aceste costuri, inclusiv cele de hrană, ceea ce ne pune într-o situație destul de proastă. Avem o factură neachitată încă din starea de urgență, pentru un hotel. Acum suntem din nou într-o situație, ca autoritate locală, să rezolvăm o problemă pe care guvernul nu a reușit să o rezolve în ultimele luni”, a spus, în plen, primarul Dominic Fritz.

Guvernul va returna cândva banii

Spațiul a fost amenajat de cei de la Compartimentul pentru situații de urgență și s-a primit și aviz de la DSP. „Problema este că deja locurile sunt ocupate. Deci momentan, pentru cei care s-ar putea să fie nevoie de carantină în viitorul apropiat, momentan nu știm unde să-i cazăm. Lucrăm cu Prefectura la soluții. Dar asta este soluția pe care o avem acum”, a mai spus Fritz. Consilierii au aprobat, printr-un amendament, și cheltuieli pentru curățenia și igenizarea spațiului, după ce persoanele cazate acolo vor ieși din carantină, dar și pentru materiale sanitare – săpun sau măști.

Un alt amendament a vizat plata a 16,60 lei / zi / persoană, pentru hrana celor carantinați, prin Direcția de Asistență Socială (DAS). Banii pentru igienizare, materiale sanitare și hrană ar urma să fie recuperați, la un moment dat, de la guvern, după ce acesta va publica și normele de aplicare a legii carantinei.

Disputa pe farfurii

S-a discutat mult pe acest proiect, iar cea mai aprigă polemică s-a purtat între directorul DAS, Rodica Surducan, și consilierul local Aida Szilagyi (USR). Aceasta din urmă a cerut ca, din motive ecologice, migranții carantinați să nu primească mâncarea din recipiente de unică folosință.

Szilagyi a spus că Retim nu le poate colecta pentru reciclare, moment în care Surducan i-a explicat că există un contract cu o altă societate, care are incinerator speciali. Consilierul local a insistat și a cerut ca masa să fie servită din… farfurii de ceramică, spălate ulterior. Unde să fie spălate, într-un spațiu care abia îndeplinește condiții minimale de cazare, nu s-a precizat. Directrorul DAS a tranșat în cele din urmă discuția, după ce a explicat că legea nu permite folosirea veselei de acest tip pentru persoanele carantinate.

About Post Author