19 ianuarie 2021

Prima tranșă de vaccinuri Moderna a ajuns în România

moderna

Vaccinurile produse de compania americană Moderna au ajuns marți seară în România. Convoiul a intrat în Vama Nădlac 2 mai repede decât era așteptat. După ce a făcut rapid formalitățile vamale, acesta a plecat spre Institutul Național Cantacuzino.

În România au intrat, marți seară, primele vaccinuri Moderna. Transportul, care a venit pe cale rutieră, a ajuns la Vama Nădlac 2 cu aproape o oră și jumătate mai repede decât se estimase. După ce au fost făcute formalitățile vamale, s-a plecat spre București.

Transportul este asigurat de firma producătoare, iar vaccinurile vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare. Ele urmează să fie distribuite în centrele regionale. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, anunțase că prima tranșă care va ajunge în România va conține mai puțin de 15.000 doze.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, cu rapelul la 28 de zile. La fel ca produsul BioNTech/Pfizer, și acesta utilizează tehnologie bazată pe ARN mesager. Eficacitatea sa, spun producătorii, este de 94,1%. Vaccinul Moderna are nevoie de o temperatură de stocare de -20 grade Celsius. Cel de la Pfizer trebuie însă păstrat la -70 de grade Celsius.

În România este în plină desfășurare prima etapă a campaniei naționale de vaccinare. Aceasta a început în 27 decembrie și este destinată personalului medical și celui din serviciile sociale. De vineri, 15 ianuarie, începe programarea pentru etapa a II-a.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: