Premieră arheologică la Timișoara: necropolă sarmatică, descoperită în zona Popa Șapcă

necropolă

Surpriză pentru arheologi, pe șantierul viitorului bazin de înot al Universității de Vest, aflat în spatele penitenciarului Popa Șapcă. Este pentru prima dată când, pe teritorul Timișoarei, este atestată o necropolă sarmatică. Pe șantier au fost identificate, de altfel, nu mai puțin de 41 complexe arheologice.

Lucrările arheologice pe șantierul de la viitorul bazin de înot al Universității de Vest sunt efectuate de o echipă coordonată de Silviu Ene. De la începerea săpăturilor, în luna mai, arheologii au identificat nu mai puțin de 41 de complexe arheologice.

„Este vorba de o așezare și o necropolă din antichitate (sec. II-IV p. Chr.), un complex din perioada arpadiană (sec. XII-XIV), zidurile fortificației austriece (sec. XVIII-XIX) și o fântână, două edificii cel mai probabil din prima parte a secolului XX. Terenul este situat în mijlocul unui zid care făcea parte din anvelopa IX din cadrul fortificației bastionare, unde a fost depus pământ pentru umplutură. Acest fapt a permis păstrarea și conservarea mai multor structuri de locuire din perioade care nu sunt foarte bine cunoscute pe teritoriul orașului Timișoara, cum este cazul antichității și al perioadei arpadiene”, explică arhg. dr. Silviu Ene.

Premieră pentru Timișoara

Surpriza a fost însă descoperirea necropolei antice, compusă din 14 morminte, în care au fost găsite fibule, mărgele, arme și vase ceramice. A fost scoasă la lumină și o așezare din aceeași perioadă, compusă din trei locuințe, mai multe gropi menajere și un șanț de apărare. Cea mai neașteptată descoperire de aici a fost cea a unui jeton folosit într-un joc roman foarte popular, numit latrunculi, jucat în principal de militari.

„Ne așteptam la descoperiri aparținând secolelor XVI-XVIII, dar surpriza a fost descoperirea necropolei sarmatice, atât cât s-a păstrat din ea, neafectată de construirea fortificațiilor bastionare ale Cetății Timișoara. Descoperiri din perioada sec. III-IV p.Chr. s-au mai făcut în Piața Libertății sau Piața Unirii. Este însă prima dată când avem atestată o necropolă sarmatică pe teritoriul Timișoarei”, afirmă, la rândul lui, arhg. dr. Victor Bunoiu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Săpăturile arheologice din zona viitorului bazin de înot al Universității de Vest au fost finalizate. Raportul de cercetare urmează să fie transmis către Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. Bazinul este finanțat de Compania Națională de Investiții și va fi construit de EN Electric Proiect Office. Lucrările costă 10,4 milioane de lei, sumă care include TVA.

About Post Author