Peste 3.500 de români, blocați între Austria și Ungaria. Se caută soluții

Ungaria a închis granițele, astfel că la granița cu Austria este o coadă de mașini care se întinde pe zeci de kilometri. Sunt în jur de 3.500 de cetățeni români blocați, iar Ministerul de Externe caută soluții pentru a-i aduce acasă.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat marți, 17 martie, cu omologul ungar, Péter Szijjártó. Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, hotărâre anunțată din foarte scurt. S-au creat blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar. La Nickelsdorf sunt, în acest moment, peste 3.500 de cetățeni români. Coada de mașini se întinde pe zeci de kilometri, iar oamenii încep să devină disperați.

„Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat sprijinul omologului său pentru crearea de urgență de către autoritățile ungare a unui coridor umanitar care să permită tranzitul continuu prin Ungaria spre România al tuturor cetățenilor români aflați în prezent la frontiera dintre Austria și Ungaria. Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil”, anunță MAE.

Detaliile privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România vor fi stabilite de autoritățile din cele două țări.

About Post Author