Pestă porcină în Timiș. Mistreți găsiți morți la Chevereșu Mare

pestă porcină

În Timiș este activ un focar de pestă porcină. Boala a fost confirmată la București, după ce, pe un fond de vânătoare de la Chereveșu Mare, au fost găsiți trei mistreți morți. Au fost stabilite măsuri de protecție.

În 21 mai, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a fost anunțată de existența a trei cadavre de mistreți, găsite pe Fondul de vânătoare nr. 56 Chevereșu Mare, aparținând Asociației de vânătoare Banat Forest Hunt. Au fost prelevate probe și în urma examinării acestora s-a pestă porcină africană la mistreți. Probele au fost trimite la București, unde au fost confirmate sâmbătă, 23 mai.

În aceste condiții, prefectul Liliana Oneț a convocat o ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor. A fost aprobat un plan de măsuri privind combaterea focarului de pestă porcină africană, fiind stabilită o zonă de protecție de opt kilometri și o zonă tampon de încă cinci kilometri, în care se va face supraveghere.

În zona de protecție de opt kilometri, care cuprinde localitățile Bacova, Sârbova, Hitiaș, Bazoșu Vechi, Bazoșu Nou, Dragșina și Chevereșu Mare, se vor aplica restricții de circulație a animalelor fără acordul medicului veterinar. Zona tampon cuprinde următoarele localități Buziaș, Căpăt, Dragoești, Topolovățu Mare, Topolovățu Mic, Șuștra, Petrovaselo, Recaș, Izvin, Remetea Mare, Bucovăț, Moșnița Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacoșu Turcesc, Vucova și Otvești.

About Post Author