OZN-ul de la Urseni va deveni Muzeul Apei. Cu 1,6 milioane de euro, de la Aquatim

muzeul apei

Fosta Uzină de apă nr. 1 a Timișoarei caută constructor care s-o transforme și s-o aducă în secolul XXI. Aquatim a scos la licitație lucrările de execuție pentru Muzeul Apei. Acesta ar trebui să fie gata în 12 luni și este contribuția operatorului de apă-canal la proiectul TM 2021.

Aquatim, furnizorul serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din Timiș, vrea să se apuce de construit Muzeul Apei. Este vorba, de fapt, despre transformarea Uzinei de apă nr. 1, OZN-ul de la Urseni, într-un loc special, care să pună în valoare o parte din istoria industrială a Banatului.

Compania a scos la licitație pe SEAP execuția lucrărilor pentru „realizarea unui ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, destinat primirii și informării vizitatorilor, spații muzeale interioare și exterioare si spații interioare de natură industrială, aferente celor trei clădiri existente pe sit (Grup Fântână nr 1, Statie Prefiltre, Stație Pompare) prin refuncționalizare și transformare în spații muzeale, prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente în cadrul fiecărei clădiri”. Intervențiile în vechile clădiri vor fi minim invazive și nu vor afecta utilajele și instalațiile de tratare a apei aflate în interior și perfect conservate.

Muzeul ar trebui să fie gata în 12 luni

Proiectul presupune, așadar, și construirea unei clădiri noi cu o suprafață de peste 500 metri pătrați. Potrivit caietului de sarcini, „incinta delimitată de clădirile Grup Fântână nr 1, Statie Prefiltre, Stație Pompare și pavilionul propus va constitui spațiul muzeal exterior, fiind compus dintr-o rețea de alei pietonale, care conectează atât pavilionul nou propus de clădirile existente, cât și o serie de zone care constituie puncte de interes la nivelul sitului. Aceste puncte de interes sunt compuse din zone cu bazine decorative de apă statice sau interactive, platforme pietonale adiacente celor trei clădiri existente și zone cu platforme destinate exponatelor în aer liber”.

Firmele interesate pot depune ofertele până în 15 iunie. Durata contractului este de 48 de luni, din care 12 durată de execuție lucrări și celelalte 36, perioadă de notificare a defectelor. Suma maximă oferită de Aquatim este de 7,76 milioane de lei, cu TVA, adică 1,6 milioane de euro.

Principala clădirea a vechii Uzine de apă nr. 1 este un monument de arhitectură industrială, construit în stil secession de Székely László. Vorbim, de fapt, despre mult mai cunoscutul „OZN de la Urseni”. Uzina de apă a fost construită între 1911 și 1912. A fost dată în folosință în 1914 și a fost parte din proiectul general de alimentare cu apă și canalizare a Timișoarei, gândit de Stan Vidrighin. Acum este în conservare. (sursa foto: www.adevarul.ro)

About Post Author