7 august 2020

Orza: Nu mai candidez. Unii negociază funcții cu cei pe care spun că vor să-i schimbe

orza

Independentul Adrian Orza renunță la candidatura la Primăria Timișoara. A luat decizia pentru că, spune el, i-a fost clar că nu va reuși să adune în jurul său o „coaliție închegată administrativ”. Orza susține că în demersul său s-a lovit de vechiul stil de a face politică.

În luna februarie, Adrian Orza anunța că intenționează să candideze ca independent la Primăria Timișoara. „Pentru mine e o datorie de suflet și mai ales, o mare onoare. Sunt câteva motive care au stat la baza acesteia (…) În primul rând a fost reacția multor timișoreni care mi-au spus că nu au o alternativă la actuala administrație (…) M-am săturat să văd proiecte blocate sau abandonate doar fiindcă nu dau unora cu plus politic (…) Timișoara nu își mai poate permite să nu adune laolaltă toate energiile ei creatoare și inovative (…) Orașul are nevoie de un simplu Pact. De înțelegere și colaborare. De comunicare. De respect. Exact asta propun tuturor celor care gândesc în favoarea Orașului. Indiferent din ce zonă politică vin”, nota acesta.

„Demersul meu s-a lovit de vechile realități politice”

Aproape jumătate de an mai târziu, Orza anunță, tot pe Facebook, că renunță să mai intre în cursa pentru PMT. „Nu mai candidez! Mi-am dorit o coaliție închegată administrativ, care să determine o schimbare în viața Timișoarei (…) Administrația nu se poate construi cu lozinci, cu mesaje populiste generate de amatori. Nici cu povești inventate. Avem destule! Prin urmare, am salutat, la un moment dat, intenția unor lideri locali de a fi luat în considerare această dezbatere: administrație sau politică (…)

Din păcate, partidele rămân încorsetate în calcule politice legate de propriul electorat și interese de grup. Sunt dificil de adus laolaltă pentru un scop comun. Fără a fi o acuză, e constatarea felului în care se face de fapt politica. Deși clamează necesitatea schimbării administrației, acționează contrar. Unele partide negociază funcții exact cu cei pe care pretind că ar dori să-i schimbe. Tocmai de aceea, demersul meu s-a lovit de vechile realități politice. Intenția de a candida la Primăria Timișoara, anunțată în urmă cu o vreme, se oprește aici”, a transmis acesta.

PSD îl voia cândva pe Orza

În luna martie, PSD anunța că ar vrea să discute cu Orza despre o eventuală susținere. „Adrian Orza știe și înțelege ce înseamnă să conduci un oraș. Deocamdată este la nivel de intenție, în măsură să deschidem drumul unor discuții concrete despre posibilitatea să-l susținem în aceste alegeri (…) Dincolo de orgolii și mize politice, considerăm că Timișoara trebuie să aibă prioritate”, explica președintele PSD Timiș, Alfred Simonis. Este evident că discuțiile – dacă au început vreodată cu adevărat – s-au blocat undeva pe drum. Cert este că, în acest moment, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, PSD nu are încă un candidat la PMT. Partidul Republican susținea și el, în urmă cu câteva săptămâni, că îl va susține pe Orza.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: