Legea mirosurilor nu e pentru gospodine, ci pentru marii poluatori

legea mirosurilor

Legea mirosurilor, inițiată de Rodica Militaru, de la USR, a fost adoptată de parlament și trebuie promulgată de președinte, pentru a produce efecte. Amenzile pot ajunge la 80.000 lei, iar gospodinele care lasă ușa deschisă la apartament în timp ce gătesc nu ar trebui să fie afectate.

Legea mirosurilor a pornit de la Timișoara, de la constatările făcute de un membru USR. Rodica Militaru a rămas mirată de atitudinea Gărzii de Mediu, care a spus în repetate rânduri că nu poate amenda fabrica de cauciucuri de lângă Pădurea Verde. Totul, în ciuda faptului că timișorenii reclamau pe capete mirosurile insuportabile din zona în care funcționează aceasta. Motivul invocat: lipsa unei prevederi legislative care să sancționeze disconfortul olfactiv. iar celelalte măsurători ieșeau în parametri legali.

Fără panică în bucătărie

Militaru a apelat, în 2017, la ajutorul parlamentarilor USR. Senatorul Allen Coliban și deputatul Cornel Zainea, ambii membri în comisiile pentru mediu din camerele parlamentare din care fac parte, și-au asumat promovarea legii. Actul legislativ a fost adoptat, în cele din urmă, în forma actuală. El permite Gărzii de Mediu să ia probe de aer pe care să le trimită către un laborator autorizat. Se poate stabili astfel gradul de disconfort olfactiv și, în consecință, pot fi date și amenzi.

„Această lege nu ar trebui să producă panică în rândul gospodinelor. În tot ce înseamnă interacțiunea între vecini, vedem că există bună înțelegere și există și rea-credință, în unele situații. La art. 70 apare ideea asta de desfășurare a unor activități generatoare de disconfort și felul în care ele pot fi reglementate inclusiv prin interzicere. Însă orice măsură de genul ăsta nu va fi luată că vine un polițist și spune «a, miroase, gata, vă confisc oala cu sarmale!»”, spune Allen Coliban.

Rodica Militaru a explicat că legea se referă numai la cei care, prin poluare olfactivă, afectează sănătatea populației. Peștele prăjit, chiftelele sau sarmalele nu intră în această categore, dar poate fi amendată o persoană care „colecționează” gunoaie în casă.

Legea va obliga, de asemenea, autoritățile locale să fie mai atente când emit certificate de urbanism sau aprobă PUZ-uri și PUD-uri. Așa, nu va mai fi permisă construirea de cartiere rezidențiale lângă ferme de porci sau gropi de gunoi. Amenzile pot ajunge la 30.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv 80.000 de lei pentru cele juridice. Legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ce face Legea mirosurilor

  • Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
  • Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea lui va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.
  • Autoritățile publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri
  • La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv
  • Sunt prevăzute contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului

About Post Author