7 august 2020

Încă patru mori de apă caută… voluntari. Acasă în Banat vă așteaptă la Șopotu Vechi

mori de apă

Au fost patru mori de apă de la Gârnic, vor fi încă patru la Șopotu Vechi. Se întâmplă spre final de august și, dacă vreți să dați o mână de ajutor la renovare, vă puteți înscrie deja. Cei de la Acasă în Banat au deschis lista pentru voluntari.

Zece mori de apă din Banatul de Munte vor reveni la viață până la finele acestui an. Ele sunt incluse în proiectul „Salvăm morile de apă”, al Asociației Acasă în Banat, sprijinită, în acest an, de Fundația Orange. S-a lucrat deja la primele patru, aflate la Gârnic. Voluntarii au marcat și traseul, pentru ca vizitatorilor să le fie de acum mai ușor să ajungă la ele.

Dacă n-ați apucat să mergeți la Gârnic, puteți merge, peste trei săptămâni, la următoarea acțiune. „Ne pregătim pentru renovarea morilor de apă din Șopotu Vechi. Ne-am întâlnit cu autoritățile locale din comuna Dalboșeț și am stabilit împreună câteva detalii ale acțiunii, începând cu perioada de desfășurare, 21-23 august. A urmat o vizită la morile de apă din sat și am decis și care vor fi cele renovate: Moara Pleșoanea, din zona centrală, și morile Ghețara, Noua și Țigăneasca, din amonte de sat”, anunță cei de la Acasă în Banat.

Dacă vreți să participați ca voluntari, vă puteți înscrie completând acest formular. În 2019, Asociația Acasă în Banat a identificat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din Caraș-Severin. La începutul anului 2020, voluntarii au renovat moara de lemn din Sasca Montană. Programul „Salvăm morile de apă” include, în acest an, zece mori. Au fost cele patru de la Gârnic, urmează alte patru la Șopotu Vechi și vor fi încă două la Pârvova, în comuna Lăpușnicel.

Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: