4 iulie 2020

În Piața volantă, de la 1 iulie, taxa crește cu 50%. Ce spune primarul Timișoarei despre bișnițari și ciubucuri

piața volantă

Cu „stârpirea” speculanților și fără taxă mărită. Așa ar trebui să fie în piața volantă de la stadion, potrivit primarului Timișoarei. Realitatea este că sunt și bișnițari scăpați printre producători, iar taxa va crește cu 50% de la 1 iulie. Fără niciun beneficiu în plus.

Nemulțumire mare printre micii producători care vin, în fiecare săptămână, în piața volantă de la stadion. Oamenii au semnat, cu Piețe SA, până la sfârșitul anului, contracte, pentru suma de 200 lei / lună. În acești bani intră doar rezervarea locului în piață, de opt ori pe lună. Nu este nici apă curentă, nici toalete destinate exclusiv celor care își vând marfa acolo.

Vestea proastă pentru oameni este că, de la 1 iulie, Piețe SA intenționează să crească taxa lunară. Suma va fi, cel puțin așa li s-a comunicat deja, de 300 lei / lună. În aceleași condiții, fără vreun beneficiu în plus. Oamenii sunt nemulțumiți, mai ales că, spun unii dintre ei, au și fost amenințați că, dacă nu plătesc taxa majorată, își vor pierde locul din piață.

Primarul Timișoarei se declară uimit de o astfel de măsură. „Nu știu despre ce este vorba. Noi am vrut să asigurăm condiții pentru producători. Vă spun sincer, mi se pare nepotrivită o astfel de majorare. Producătorii trebuie să aibă condiții. Societatea de piețe trebuie și ea să aibă venituri pentru a putea să se modernizeze, dar nu cred că e potrivit să se crească. Mai ales așa de mult, înseamnă cu 50%”, a declarat acesta.

Trebuie stârpită specula, spune primarul

Micii producători se plâng și de speculanții care au acces în piață cot la cot cu ei. Aceștia vând produse de import cu etichete de produse locale, așa cum se întâmplă și în alte piețe din oraș.

Când i s-a dat exemplul unor cireșe de import, vândute drept cireșe de Lipova, edilul șef a spus că-l va atenționa pe Ioan Nasleu, directorul de la Piețe SA. „Trebuie stârpit acest obicei. O să-i atrag atenția directorului de la Piețe, să creeze un mecanism. Presupun că se trișează în felul următor: se vine cu un certificat autentic, dat de primărie, care zice că are cireși și îi dă certificatul de producător de cireșe. Dar el merge în piață și vinde cantități mult mai mari de cireșe decât are producția proprie. Trebuie o evidență mult mai strictă. Ai venit în piață, ia să vedem, cu câte kilograme de cireșe ai venit? Cu atâtea. În acest fel îl prinzi dacă vine cu cantități mai mari decât îi este producția. Asta trebuie făcut cu rigoare. Trebuie să ai oameni de încredere, care nu intră în cârdășie, iau un ciubuc. O să intervenim”.

Piața volantă de la stadion a fost deschisă în mai 2014. La început erau cu adevărat doar producători locali. Între timp, încet-încet, între ei și-au făcut loc și câte un speculant. În zonă au fost amplasate și multe tonete, la care se vând mici, plăcinte și colaci. Mai lipsește ringhișpilul, ca să fie ca la bâlci.

1 thought on “În Piața volantă, de la 1 iulie, taxa crește cu 50%. Ce spune primarul Timișoarei despre bișnițari și ciubucuri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: