Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă. Expoziție-eveniment la Timișoara

harun farocki

Octombrie aduce, la Timișoara, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei. Expoziția „Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă” va putea fi vizitată până la finele lunii, însă numai cu programare.

Fundația Art Encounters și Deutsches Kulturzentrum Temeswar – Centrul Cultural German aduc la Timișoara o expoziție – eveniment. Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, expoziția „Harun Farocki – Ar trebui ca realitatea să înceapă”, are loc în perioada 1 – 31 octombrie, la Casa Isho, pe Bd. Take Ionescu. La vernisaj vor fi Antje Ehmann, coautoarea unei părți semnificative din lucrările prezentate, Diana Marincu, curatoarea expoziției, și Mona Petzek, directoarea Centrului Cultural German Timișoara.

Harun Farocki (1944 – 2014) este unul dintre cei mai importanți cineaști germani, a cărui operă include peste 100 de filme. A devenit cunoscut datorită vocii sale singulare nu doar în ceea ce privește latura experimentală a abordării imaginii și a montajului, cât mai ales a incursiunilor critice pe care le face în micronarațiunile despre istorie, mentalități și realități politice. Expoziția reprezintă o selecție din filmele, videourile și instalațiile lui Harun Farocki, create în perioada 1980 și 2014, o parte dintre ele în colaborare cu Antje Ehmann.

Expoziție în trei părți

O secțiune tematică a expoziției este concentrată asupra instalațiilor video bazate pe extrase din istoria filmului, found footage, și pe metoda de alăturare a acestor fragmente, prin soft-montage. O altă secțiune este dedicată filmelor-eseu despre istoria în imagini a lagărelor de concentrare naziste. Ultima secțiune a expoziției urmărește un alt subiect recurent al creației lui Farocki – munca, văzută prin prisma mutațiilor suferite și a valorizării sau reprezentării acesteia în context social-politic.

Expoziția poate fi vizitată doar pe bază de programare, în perioada 1 – 31 octombrie, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară. Orarul de vizitare a expoziției este de marți până vineri, orele 12 – 19, respectiv sâmbătă, orele 11 – 17. Vizitele pot fi programate online sau telefonic, la numărul de telefon 0745-767.916.

About Post Author