Fritz (USR / PLUS), despre digitalizare: O să construim cea mai transparentă primărie din România

Dominic Fritz

Timișoara poate deveni unul dintre cele mai avansate orașe din punct de vedere tehnologic din Europa. Trebuie doar ca administrația locală să fie dispusă să iasă din epoca de piatră a digitalizării. Candidatul USR/PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, a explicat și cum se poate face asta.

România are cel mai rapid Internet din lume, dar este pe ultimul loc într-un index al serviciilor publice digitale. Este unul dintre paradoxurile care guvernează administrația publică, iar Timișoara nu face excepție. Din acest punct de vedere, „progresul” s-a oprit, spune Dominic Fritz, acum 18 ani. Cam pe când a fost făcută pagina de internet a primăriei.

„Vrem să ne folosim de autostrada digitală din România și de o mașină bună în administrație, pentru că acum administrația folosește o rablă. Noi vrem să punem o limuzină pe această autostradă digitală. (…) Vrem să venim cu idei și inovări peste ce există în Occident acum. Putem să fim din nou fruncea. Noua regulă pentru Timișoara este viziune, nu cârpeli (…) Robu s-a comportat mai mult ca un director de muzeu, decât ca un primar. Unii spun despre administrația lui că «măcar a făcut ceva». În domeniul digitalizării chiar nu a făcut nimic. Dacă vă uitați pe pagina web a primăriei, e exact aceeași pagină de acum 18 ani. S-a făcut în anul 2002 și acest calculator tot din anul 2002 este”, a declarat candidatul USR / PLUS. Fritz a și adus, drept exemplu, un computer din 2002.

Planul lui Fritz

Prevenirea risipei și corupției prin transparență
Timișorenii trebuie să știe în fiecare moment care sunt planurile primăriei și ce se întâmplă cu banii lor. Fritz spune că va realiza o „declarație de avere a primăriei”, care va include toate proprietățile PMT. Tot publice vor fi contractele de achiziții și caietele de sarcini, la fel ca salariile funcționarilor

Respect pentru timpul și banii timișorenilor prin debirocratizare
Fiecare timișorean va avea o așa-numită identitate digitale, astfel încât acesta să nu mai petreacă ore întregi la ghișee. Fiecare act va fi e depus doar o singură dată, astfel încât atunci când o altă direcție din primărie are nevoie de el, să-l poată lua din sistem.

Implicarea cetățenilor în deciziile importante
Timișoara va avea buget participativ, spune Dan Reșitnec, președintele USR Timișoara și candidat la CL. USR/PLUS are, încă din 2018, un proiect prin care municipalitatea va aloca 5% din bugetul pentru investiții către acest buget participativ.

Gestionarea automatizată a vieții urbane, de la trafic la eficiența energetică
Vlad Boldura, și el candidat la CL, spune că Timișoara poate beneficia, în următorii șapte ani, de bani europeni pentru instalarea de senzori care să monitorizeze aproape totul, de la trafic și transport în comun, până la eficiența energetică a clădirilor, iluminat public sau gestionarea deșeurilor.

SMS nu înseamnă smart city

Oraș inteligent, spune Dominic Fritz, nu înseamnă să poți plăti parcarea prin SMS, și asta oricum numai dacă ai cartelă de România. „S-a lansat o aplicație în 2018 care a funcționat vreo 6 luni. Sunt multe sesizări care nu au ajuns nicăieri și au fost ignorate. Primarul susține că a reușit un fel de smart city, pentru că putem plăti parcarea prin SMS. Felicitări pentru această realizare, chiar dacă cei care vin din străinătate și nu au număr de telefon de România nu pot să plătească. S-a lăudat și cu parcarea smart de la Modex. Nici ea nu funcționează, Stâlpul wireless din Piața Victoriei, de asemenea, nu funcționează. După opt ani de administrație Robu, în domeniul digitalizării nu s-a întâmplat nimic”, a explicat candidatul USR / PLUS.

Fritz spune că și digitalizarea nu va fi o piedică în calea relației cu timișorenii aflați la o vârstă mai înaintată. Din banii economisiți prin digitalizarea PMT ar putea fi deschise, în cartiere, ghișee pentru cei care nu folosesc Internetul. „Vrem o primărie de sticlă și o să construim cea mai transparentă primărie din România. Principiul este ca dumneavoastă să știți exact ce se face în primărie, ce se întâmplă cu banii dumneavoastră”, a conchis candidatul USR / PLUS.

About Post Author