Fântâni arteziene de peste 500.000 de euro. În 4 sensuri giratorii

fântâni

Fântâni arteziene în sensurile giratorii, așa cum a promis primăria! Consilierii locali au de votat patru studii de fezabilitate. Cele patru „opere” costă peste jumătate de milion de euro și ar trebui să fie gata în 6 luni de când s-ar semna contractele de execuție.

În 2012, după ce a devenit primar, Nicolae Robu spunea că vrea neapărat să construiască pe Bega o fântână cu muzică și jocuri de lumini. Șapte ani mai târziu, nu s-a făcut nimic, dar niște fântâni pe gustul edilului șef tot vom avea. În 2018, PMT a scos acum la licitație „servicii de proiectare (SF)” pentru fântânîn sensurile giratorii din Piața Bălcescu, Piața Iuliu Maniu, Praktiker, Selgros și Calea Lipovei.

Patru dintre ele sunt gata și vor fi supuse la vot în plenul CL: este vorba despre cele din Piața Iuliu Maniu, Praktiker, Selgros și Calea Lipovei. „Fântânile ornamentale, o inovație a civilizației moderne, reprezintă un obiect decorativ cu vechime (…) Imaginea apei, jocul jeturilor, zgomotul făcut de apa în cădere, aerul ozonificat din jur sunt câteva motive care ne fac să ne oprim în preajma lor. Necesitatea investiției este justificată de faptul că fântâna ornamentale cu joc de apă este binevenită într-un asemenea spațiu (…) stropii de apă ionizează aerul, având efect benefic asupra sănătății oamenilor într-o zonă deosebit de poluată din cauza traficului rutier intens”, este notat în proiectele de hotărâre.

Fântâni arteziene cu lămpi LED

Cea mai scumpă fântână din acest lot va fi cea de la Selgros, din Calea Aradului. Aceasta ar urma să coste 1,02 milioane de lei, adică 215.318 euro. Sumele includ TVA. Fântâna va avea un bazin de 254 mp, cu diametrul de 18 metri, construit din beton armat. Vor fi aici 165 jeturi iluminate de 149 lămpi LED. „Fântâna ornamentală va fi dotată cu jeturi tip «snowy foam». În centrul bazinului va fi montat un jet central, 12 jeturi dispuse circular și amplasate într-un distribuitor din oțel inoxidabil. Jeturile vor fi iluminate cu proiectare submersibile LED RGB. Imaginea arteziană este completată de opt grupuri de câte trei jeturi «snowy foam» dispuse sub «formă de triunghi»”, scrie în proiect.

Fântâna de la Praktiker, de pe Bd. Antenei, va costa 822.853 lei, adică 173.232 euro. Ea va avea un bazin de 177 mp, cu diametrul de 6 metri, care va conține 89 jeturi iluminate de 90 lămpi LED. În sensul giratoriu din Piața Iuliu Maniu, de unde urmează să fie tăiați și niște pini, va apărea o fântână cu un bazin cu diametrul de 6 m și suprafața de 78 mp, cu 37 jeturi iluminate de 38 lămpi LED. Prețul: 533.071 lei sau 112.225 euro. În Calea Lipovei, fântâna va costa 318.284 lei sau 67.007 euro. Bazinul are doar 28,26 metri pătrați și un diametru de 6 metri, cu 13 jeturi iluminate de 14 lămpi LED.

Toate SF-urile au fost realizate de SC Fountain Design din Zalău. Documentația pentru sensul giratoriu din Piața Bălcescu nu este încă definitivată.

About Post Author