Dominic Fritz: Cel care ține cheia dacă PSD și Pro România vin la guvernare este Alin Nica

restricții

Dominic Fritz e dezamăgit de felul în care, cel puțin pentru moment, au eșuat negocierile cu PNL. Spune că a plecat reticent la discuții, că pe parcurs a constatat că sunt puncte comune, dar acum totul depinde de Alin Nica. Acesta susține în continuare că e interesat de o colaborare pe termen lung cu USR PLUS, nu de funcții.

Au discutat aproape o săptămână și s-au poticnit în ultimul moment. USR PLUS și PNL nu par, cel puțin acum, în stare să găsească un numitor comun. Împreună, cele două formațiuni au două treimi din consilieri atât la CL Timișoara, cât și la CJ Timiș. După declarațiile grăbite de la prânz și postarea de pe Facebook, în care i-a dat un ultimatum lui Alin Nica, Dominic Fritz a relatat cum au stat lucrurile.

„Luni ne-am întâlnit să vorbim despre CJ, am parcurs programul lui Alin Nica și am constatat că mare parte din proiecte se suprapun. Marți am discutat despre UAT-urile din județ, miercuri am discutat despre revoluția bunei guvernări în Timișoara și am constatat că avem multe idei comune. Joi trebuia să ne întâlnim să discutăm despre toate acestea. Luni s-a discutat că trebuie să avem câte un vicepreședinte, miercuri s-a discutat despre o chestiune similară la primărie (…)

Am făcut și un comunicat de presă în care era și înțelegerea despre viceprimari și vicepreședinți la CJ. Comunicatul mi-a fost trimis de Alin Nica la miezul nopții (…) Cu 5 minute înainte de întâlnirea cu presa, Alin Nica a spus că nu a primit împuternicire de la BPJ pentru funcții și că să stabilim după parlamentare. Pt noi nu este o opțiune, am nevoie de săptămâna viitoare de o majoritate și de o primărie funcțională”, a explicat Fritz.

„A fost o dezamăgire”

Franc, primarul Timișoarei spune că n-a fost prea încrezător în aceste negocieri, dar că pe parcurs, a părut că are un partener de dialog. „Am mers în aceste negocieri cu o anumită reținere, dacă putem începe cu adevărat acest proiect alături de PNL, care a pierdut alegerile în Timișoara. M-am bucurat că am găsit un partener deschis, iar reținerea mea s-a dovedit a nu fi necesară (…)

A fost o dezamăgire, dar nu una personală, ci una pentru timișoreni (…) Să spui că nu ai un mandat să închei negocierea după o săptămână, mă face să mă îndoiesc de buna credință a liberalilor. De azi știu că noi, cei care își doresc un alt fel de politică, trebuie să fim foarte atenți, pentru că sunt și unii care nu-și doresc asta”, a completat Dominic Fritz.

„O să trebuiască să confrunt realitatea aritmetică”

Ce urmează? Mingea e 100% în terenul liberal, spune primarul Timișoarei. „Alin Nica și PNL să se decidă dacă vor să facă jocurile de la București sau vor să facă ceva în folosul timișorenilor (…) În momentul acesta, sunt singurii care decid dacă PSD și Pro România intră la guvernare în Timiș și Timișoara. O să încep să vorbesc cu toți cei care au fost votați de timișoreni. O să analizez situația luni seara. Cel care ține cheia dacă PSD și Pro România vin la guvernare este Alin Nica (…) Vreți să faceți parte din acest nou început sau vreți să continuați cu aceste metehne pentru care tocmai ați pierdut alegerile?”, a fost mesajul lui Fritz pentru liberali.

Întrebat dacă PSD și Pro România sunt partidele care pot face parte din acest „nou început”, Dominic Fritz nu și-a putut ascunde un zâmbet. „Momentan, asta pentru mine e foarte greu imaginabil. Dar, la un moment dat, o să trebuiască să confrunt realitatea aritmetică. Sper ca în acest weekend să fie soare la Dudeștii Noi și să reîncepem o discuție productivă”, a răspuns acesta.

„Sunt convins că rațiunea și interesul oamenilor vor prevala”

De cealaltă parte, Alin Nica a avut și el o postare pe Facebook. Președintele interimar al PNL Timiș se declară întristat să vadă cum „frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ Timiș”. El susține că liberalii au vrut să semneze fără probleme protocolul cu USR PLUS, dar a cerut o amânare cu o săptămână a discuțiilor despre funcții.

„Am considerat că este mai important să semnăm azi protocolul legat de programul comun de guvernare locală, care nu conținea nici o prevedere legată de funcții. Am fost refuzat. Reacția lui Dominic Fritz a fost de părăsire a negocierilor și de acordare a unui ultimatum. Îl apreciez pe Dominic și presupun că are această abordare care nu îl caracterizează sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare, astfel încât să obțină cu orice preț numirile dorite. Nefinalizarea temporară a negocierilor între cele două formațiuni nu schimbă deloc hotărârea noastră de a nu face nici un fel de alianță cu PSD. Avem răbdare cu partenerii noștri și sunt convins că rațiunea și interesul oamenilor vor prevala”, a notat Nica.

Alin Nica va fi învestit în funcție la CJ sâmbătă, 24 octombrie. La ceremonie va fi participa și premierul Ludovic Orban. Nica anunțase anterior că singurul său invitat va fi Dominic Fritz. Întrebat dacă merge la învestirea lui Nica, Fritz a răspuns că încă „nu și-a consultat agenda pentru ziua de sâmbătă”.

About Post Author