7 august 2020

Doliu printre bicicliști, la Timișoara. Masa Critică: Condamnăm incompetența autorităților locale

masa critică

Zeci de bicicliști s-au adunat, vineri seară, la Masa Critică. Au vrut să atragă atenția asupra infrastructurii pentru biciclete, pe care o consideră nepotrivită. Și să tragă un semnal de alarmă, că accidentul în care și-a pierdut viața un tânăr de 22 de ani, strivit de o betonieră, s-ar putea repeta oricând.

Bicicliștii au pedalat de la Parcul Botanic spre Calea Lipovei, iar apoi s-au îndreptat spre Primăria Timișoara. „Zi de doliu, astăzi, în rândul comunității bicicliștilor din Timișoara și în rândul oamenilor care mai au decența să creadă că nimeni nu ar trebui să moară în propriul oraș, efectiv strivit sub greutățile unei mașini – fie că ești pieton sau biciclist. Situația din Timișoara se agravează de la an la an din cauza lipsei unor reguli și reglementări stricte privind infrastructura și circulația prin oraș pentru toți cetățenii care aleg să iasă din casă. Tristețea și furia care se propagă în rândul bicicliștilor și al timișorenilor trebuie să ia sfârșit”, au atras atenția bicicliștii timișoreni, pe grupul de Facebook Masa Critică.

Un tânăr de 22 de ani a murit, joi, după ce a fost prins sub o betonieră, la intersecția Calea Sever Bocu – str. Amurgului. Polițiștii spun că el pedala pe pista amenajată pe trotuar, fiind lovit de mașina de mare tonaj care vira la dreapta. Ambii aveau verde la semafor. Potrivit polițiștilor, biciclistul nu a respectat semnificația marcajului stop de pe pistă și a vrut să traverseze strada pe trecerea de pietoni pe bicicletă. Reprezentanții bicicliștilor spun că pe trecerea de pietoni era amenajată o pistă și, în plus, șoferul ar fi trebuit să-i acorde prioritate pentru că a virat dreapta.

„Modernizare în forță, ignoranță și pasivitate”

„Condamnăm autoritățile locale și Poliția Locală pentru toți morții și viii din traficul agresiv pe care l-au creat și încurajat prin unde verzi, modernizări în forță, ignoranță și pasivitate. Condamnăm incompetența autorităților locale de a administra un oraș cu și pentru oameni”, au mai atras atenția cei de la Masa Critică. Participanții la protest au fost legitimați de jandarmi, dar pedalarea nu a fost oprită.

Două biciclete vopsite au fost legate cu lanțuri lângă primărie și în locul în care s-a produs accidentul. Masa Critică este un marș în masă, cu bicicletele sau alte mijloace de deplasare nemotorizate, organizat în mai multe orașe din lume, de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Mișcarea își propune să atragă atenția asupra problemelor de siguranță ale celor care folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: