De ce sunt atât de mulți țânțari la Timișoara. Explicațiile firmei de dezinsecție

dezinsecție

S-a „dat” de țânțari la Timișoara, atât din aer, cât și de la sol, dar, deși avionul de dezinsecție a trezit multă lume, oamenii se plâng că efectul este zero. Pe rețelele de socializare e plin de fotografii ale celor care spun că numărul insectelor este uriaș.

PMT are un contract de 18,4 milioane de lei, cu TVA, pe patru ani, cu firma Coral Impex SRL. Acesta vizează dezinsecție, dezinfecție și deratizare. În oraș însă, oamenii se plâng că sunt efectiv atacați de țânțari și că dezinsecția e… apă de ploaie. Cei de la Coral Impex spun că problema nu e soluția folosită, ci ploile.

„Dacă facem dezinsecție aeriană, omorâm țânțarii din aer. Cea de la sol omoară larvele care eclozează (…) În fiecare zi o femelă depune câte 300 de ouă. Dacă sunt 1 milion de țânțari, într-o singură zi pot fi 300 de milioane de ouă. Stau pe pământ, în iarbă, dacă n-a plouat două săptămâni nu se înmulțesc. Când vine o ploaie, toate ouăle eclozează și apare acest număr foarte mare de insecte”, susține Alexandru Badea, directorul firmei.

Ar exista o soluție, spune aceeași sursă. „Cel mai bine este după ploaie când ei se înmulțesc mult. La sol se dă pe ouă, dar numai dacă e umed terenul. Trebuie să băltească în apă ca să fie distruse, doar când eclozează larvele pot fi distruse cu substanțele noastre. Noi putem să dăm oricât, dacă ele sunt puse pe sol și nu e umed. Practic omorâm larva, nu oul. Omorâm când eclozează”, mai spune Badea.

„Primăriile nu prea au bani”

Primăria Timișoara a semnat la sfârșitul lunii aprilie un contract subsecvent cu firma Coral Impex. Acesta are o valoare de aproximativ un milion de euro și o valabilitate de un an. Primul tratament împotriva țânțarilor s-a făcut în mai. În 16 iunie fusese anunțată a doua intervenție, aeriană și terestră, dar aceasta a fost decalată din cauza ploilor. Tratamentele au fost reluate la finele lunii iunie.

„Tratamentele se execută periodic. Acum a venit din nou perioada când se face. Au fost și ploi foarte puternice. Posibilitatea reinfestării este mult mai mare, ei nu sunt exterminați, noi diminuăm numărul lor, adică menținem un nivel scăzut de infestare. Dacă nu se tratează periodic, reapare infestarea. Trebuie dat în fiecare lună. Noi trebuie să facem cam șapte tratamente într-o singură lună, ca să fie eficient. În general, primăriile nu prea au bani să susțină”, mai spune directorul Coral Impex. Potrivit acestuia, firma nu a primit de la PMT banii pentru toate tratamentele făcute până acum. Contractul PMT cu firma din Ploiești are o valoare de 18,4 milioane de lei, cu TVA, pe patru ani.

About Post Author