Continuă să plouă. În vestul României este și cod roșu de inundații

Plouă și în următoarele zile în Timiș. Meteorologii au emis cod galben și portocaliu, iar hidrologii anunță cod roșu. Pompierii și cei de la Apele Române intervin în mai multe localități.

În intervalul 18 iunie, ora 12 – 18 iunie, ora 23, județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș sunt sub avertizare de cod portocaliu. În după-amiaza zilei de joi (18 iunie) și la începutul nopții de joi spre vineri (18/19 iunie), în Banat și Crișana vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice

De asemenea, în perioada 19 iunie, ora 10 – 21 iunie, ora 10, județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș rămân sub cod galben. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, pe arii restrânse, 40-60 l/mp.

Depășiri la cotele de apărare

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) anunță creșteri de debite și niveluri pe mai multe râuri din spațiul hidrografic Banat. Cele mai mari precipitații s-au înregistrat în bazinele Timiș, Bega și Caraș. Recordul acestei perioade a fost la s.h. Coștei, unde s-au înregistrat 73,4 l /mp.

Sunt depăşiri ale cotelor de apărare astfel:

  • în bazinul Bega- sh Fârdea, pe râul Hăuzeasca CI+58 cm, sh Fârdea, pe râul Gladna Ci+ 5 cm
  • în bazinul Timiș- sh Voislova Rusca, pe râul Rusca CI+6 cm, sh Obreja, pe râul Bistra CI+23 cm, sh Soceni, pe râul Tău ( afluent Pogăniș) CA+36cm, sh Lugoj, pe râul Timiș FI+ 64 cm
  • în bazinul Caraș- sh Gârliște, pe râul Gârliște CP+6 cm, sh Carașova, pe râul Caraș, CP+0 cm

Cod roșu de la hidrologi

INHGA a instaurat un nou cod roșu de inundații în intervalul 18 iunie, ora 12 – 19 iunie, ora 9, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega- bazin amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) şi Caraş (judeţul Timiş).

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Timiș are la această oră mobilizate pe teren formațiile Lugojel, Surduc Făget. Pompa de mare capacitate de la Mâtnicu Mic continuă să funcționeze pentru pomparea apei adusă de pe versanți. Centrul de Intervenții Rapide din SGA Timiș este gata de plecare cu o altă pompă de mare capacitate către Fârdea. Preventiv, în zona Nădrag a fost trimisă o mașină cu nisip și 1.000 de saci, iar pentru zona Fârdea este pregătită o mașină de încărcat saci cu nisip.

Comanda ISU Timiș a dispus creșterea capacității operaționale, prin chemarea pompierilor aflați în turele libere, la Detașamentul de Pompieri Lugoj și Stația de Pompieri Făget. Peste 100 de pompieri cu mai multe motopompe de mare capacitate, motopompe transportabile și electropompe sunt pregătiți să intervină în zonele cu pericol de viituri și inundații.

About Post Author