Cinematografe, eterna poveste. Primăria Timișoara încă așteaptă să înceapă primul șantier

cinema timiș

Aproape 73 de milioane de lei ar trebui să găsească în buget Primăria Timișoara pentru a transforma cinci cinematografe. Momentan, la niciunul nu a început șantierul și doar două au ajuns în faza de licitație de execuție. Restul sunt… doar pe planșete.

În decembrie 2017, Primăria Timișoara și RADEF semnau protocolul de predare-primire pentru șapte cinematografe din oraș. A fost nevoie de un proces pierdut de regia de film, pentru ca municipalitatea să-și poată recupera cinematografele. În primăvara lui 2018, PMT l-a preluat și pe cel de-al optulea. La vremea respectivă, doar Cinema Timiș își mai păstrase vechea funcționalitate. Restul deveniseră fie ruine, fie sedii pentru diverse afaceri.

Preluarea acestor cinematografe și transformarea lor în centre culturale de cartier este, de atunci, una dintre temele preferate de discuție ale primarului Timișoarei. Acesta nu ratează aproape nicio ocazie să le reamintească oamenilor câte eforturi s-au făcut pentru ca vechile săli de proiecție să revină în patrimoniul orașului. Nimic de contestat, dar unde suntem acum, la doi ani și jumătate de la acel moment?

Timiș e cel mai scump

În 2019, PMT s-a apucat de curățenie. A semnat un contract de 44.000 de euro cu o firmă care să igienizeze toate imobilele. Tot în 2019 au fost lansate două licitații pentru Timiș și Fratelia, faza DALI + proiect tehnic. În august același an au fost semnate contractele: Archistudio, pentru Timiș, respectiv Rheinbrucke, pentru Fratelia. S-au scos la licitație și serviciile de verificare a proiectelor. În cazul fostului cinema Roxy din Fratelia, contractul a fost atribuit către Bau Proiect. La Timiș au fost trei proceduri anulate, iar la cea de-a patra a fost o singură ofertă, de la Timisoara Architecture.

În februarie 2020, în CL au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, faza DALI, pentru Cinema Fratelia. Valoarea investiţiei ar fi de 7,74 milioane de lei, inclusiv TVA. În mai 2020, consilierii locali au adoptat indicatorii tehnico-economici, faza DALI, pentru reabilitarea Cinema Timiș, viitor „centru multifuncțional pentru activități culturale”. Lucrarea era estimată la peste 24 de milioane de lei, cu un termen de execuție de 20 de luni, din care 13 pentru șantierul propriu-zis. Acum urmează să se facă și proiectul tehnic.

Victoria și Dacia, singurele în licitație de execuție

Cinema Victoria este cel mai avansat: are pornită licitația pentru execuție în luna februarie 2020. Au fost depuse patru oferte, iar evaluarea tehnică s-a finalizat în luna iunie. Primăria este dispusă să plătească până la 9,09 milioane de lei, cu TVA, pentru această lucrare. Guvernul ar trebui să acopere 4,6 milioane de lei, prin angajamentele legate de Capitala Europeană a Culturii. Șantierul este estimat să dureze 12 luni. Între timp s-a găsit și diriginte de șantier, Iatan DM Expert.

Cinema Dacia este și el în licitație de execuție. Sunt cinci oferte, a căror evaluare nu a început încă. Este în licitație și dirigenția de șantier, pentru care se luptă nouă ofertanți. Lucrările sunt estimate să dureze 12 luni, iar suma maximă pe care o oferă primăria este de 13,7 milioane de lei, cu TVA. Guvernul României și-a asumat, prin Legea 198 / 2019, alocarea a 6,3 milioane de lei pentru acest obiectiv. Când și dacă vor veni acești bani nu se știe.

Proiectul pentru Studio, donat primăriei

Primăria Timișoara a primit acum și proiectul tehnic pentru reabilitarea de la Cinema Studio. Investiția este estimată la 17,7 milioane de lei, cu TVA. La finalul lucrărilor, printre altele, pe acoperiș s-ar putea merge la film. Potrivit primarului Timișoarei, în luna august ar trebui să fie pornită licitația de execuție, iar în toamna ar putea începe șantierul. Având în vedere exemplele anterioare, e totuși greu de crezut că se va întâmpla asta.

Transformarea fostelor cinematografe în spații culturale de cartier este un angajament pentru TM2021. Cu mutarea anului în care Timișoara va putea fi Capitală Europenă a Culturii, cel mai probabil în 2023, măcar unul sau două ar putea fi gata până atunci.

About Post Author