Centre de vaccinare anti-Covid am avea, dar cine lucrează în ele? Fritz: Legal, nu putem face contracte

pfizer

În Timiș vor fi deschise, pentru etapele a doua și a treia ale campaniei de vaccinare anti-Covid, 32 de centre. Mai mult de jumătate vor fi deschise în Timișoara. Primăriile se ocupă de dotări, însă nu e clar cine va lucra în aceste centre.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid ar trebui să înceapă, teoretic, în 15 ianuarie. Încă nu există o decizie oficială dată de guvern, dar primăriile din Timiș s-au apucat de amenajat centre de vaccinare. În județ vor fi 32, din care 17 doar în Timișoara. Restul vor fi în Lugoj, unde vor fi deschise două, și câte unul în Sânnicolau Mare, Jimbolia, Giroc, Recaș, Buziaș, Dumbrăvița, Făget, Deta, Săcălaz, Ghiroda, Moșnița Nouă, Ciacova și Gătaia.

Centrele de vaccinare trebuie să aibă zone de triaj, recepție și așteptare. Trebuie amenajate, de asemenea, cabinete de vaccinare și zona în care vor fi supravegheați cei care au fost imunizați.

Multe neclarități

Primăria Timișoara a găsit spațiile pentru cele 17 centre de vaccinare. O parte sunt în imobile care aparține municipalității, dar mai mult de jumătate dintre ele vor funcționa în spații private, inclusiv în cel mai mare mall din vestul României. Se lucrează la amenajarea și dotarea acestora, momentan, pe banii primăriei.

„Noi facem acum toate eforturile posibile să le dotăm din ce avem, din ce găsim, din cabinetele școlare, laptopuri nefolosite în instituții și așa mai departe. Ne ajută Colterm să aranjăm, să punem paravane și așa mai departe. Încă așteptăm această ordonanță de urgență unde să fie clarificată sursa de finanțare, unde să fie niște plafoane, pentru că, din păcate, există o prea mare neclaritate care ne îngreunează să finalizăm aceste centre. O parte din aceste centre cred că din partea noastră pot fi dotate, așa cum este prevăzut. Eu nu știu dacă asta și înseamnă că vor fi funcționale, pentru că nu mi-e foarte clar pe partea de personal medical în sine cum vor parcurge lucrurile”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, primarul Dominic Fritz.

„Legal, nu pot să fac contracte”

În aceste condiții, problema nu e nici mobilierul, nici laptopurile. Ci… personalul. În fiecare centru de vaccinare vor fi patru sau cinci stații de imunizare. Primăria are în jur de 100 de oameni angajați ca personal medical școlar, majoritatea asistente. Ei sunt detașați la DSP și ar putea deservi centrele de vaccinare, însă numai până încep cursurile în școli, și oricum nu sunt destui.

„O să trebuiască, nu știu, să mai luăm din piața liberă, să facem contracte… Doar că eu, legal, nu pot să fac contracte, dacă nu am posturi prevăzute în organigramă. Baza legală nu este foarte clară. Ne trebuie personal pentru înregistrare. Noi am făcut un calcul că o să ne trebuiască în jur de 90 de oameni în aceste centre, care să înregistreze persoanele care vin să se vaccineze. Nu ne este foarte clar de unde vor veni. Noi știm de la centrele care au funcționat până acum pentru personalul medical că, de fapt, acolo sunt problemele cele mai mari. Acolo durează câteva minute, începe ca lumea să aștepte în coadă”, mai spune Fritz.

Urmează o hotărâre de guvern

Centrele de vaccinare urmează să fie avizate de DSP. Asta se va întâmpla în zilele următoare. „Până la această dată, la DSP Timiș s-au înregistrat 10 solicitări de avizare a centrelor de vaccinare funcționale în etapa a II a a campaniei”, spune Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al instituției. De unde va veni personalul care le va deservi? „Acesta va fi asigurat de unități sanitare publice și private, inclusiv medici independenți/neafiliați, în baza unei proceduri ce urmează a fi stabilită prin hotărâre de guvern”, precizează aceeași sursă.

În aceste condiții, primarul Timișoarei rămâne sceptic în privința deschiderii centrelor de vaccinare vineri, 15 ianuarie. „Eu nu văd cum să fie funcționale, tocmai pentru că partea asta de dotare cu personal nu este clară încă. Nu avem niciun act legal care să ne încredințeze această sarcină de a gestiona din punct de vedere medical și personal aceste centre”, ne-a mai declarat Dominic Fritz.

Timișul este unul dintre județele cu cea mai mare rată de infectare. În Timișoara, aceasta se apropie de 5,5 / 1.000 de locuitori. Șase localități din jurul capitalei de județ sunt, din nou, în carantină timp de 14 zile.

About Post Author