Ceau, Cinema!, numărul șapte. Ediție limitată, dar cu surprize, la Timișoara

ceau

Avanpremiera celui mai nou documentar al regizorului Florin Iepan, cel mai premiat film francez al ultimului an și cel mai cunoscut film maghiar interzis în timpul comunismului. Masterclass-uri online. Sunt parte din programul ediției din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!

Festivalul are loc între 16 şi 19 iulie, în aer liber, la Grădina de Vară Capitol, în fostul cinematograf Arta și în curtea Institutului Francez. Totul, cu respectarea măsurilor de protecţie și de distanțare impuse de autorităţi. Ediția din acest an va fi deschisă cu proiecția filmului „Ivana cea Groaznică”, urmată de o discuție cu regizoarea Ivana Mladenović.

Prezentat în avanpremieră la Ceau, Cinema!, „Păr”, cel mai recent documentar al regizorului timișorean Florin Iepan, vorbește despre „rezistența prin păr”, una dintre cele mai interesante forme de manifestare a opoziției individului față de regimul național comunist din România. Au fost scoase din arhive materiale realizate de cineaști amatori, care aduc în prim-plan o parte dintre figurile emblematice ale boemei artistice din Timișoara și Arad.

Filme bănățene la Ceau, Cinema!

Un alt documentar proiectat în premieră la festival, în secțiunea Filme Bănățene, este „Eugeniu, prinţul nostru cel de toate zilele” (2019), realizat tot de Florin Iepan şi Călin Meda. Cei doi cineaști refac viața acestui personaj de legendă, în Timișoara și Viena.

Tot la Ceau, Cinema! va putea fi văzut, pentru prima dată în România, scurtmetrajul documentar „Jurnalul meu de România” (2019), de Carmen Lidia Vidu. Filmul o are în centru pe actrița timișoreană Daniela Török, care vorbește despre experiența trăită la Revoluție, despre discriminarea sexuală, despre abuzul emoțional și psihologic, precum și despre relația cu părinții, cu sportul și cu munca ei. Proiecția va avea loc în prezența protagonistei.

Satiră și realitate

Tema ediției din acest an este comedia, așa că în program a fost inclusă una dintre cele mai cunoscute satire clasice la adresa comunismului ale cinematografiei maghiare. „Martorul” (1969), de Péter Bacsó, va fi prezentat în versiune necenzurată restaurată, cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti.

Într-o proiecție specială va putea fi văzut și „Mizerabilii” (2019), de Ladj Ly, cel mai premiat film francez al ultimului an. Inspirat din revoltele anului 2005 din Paris, declanșate de moartea a doi tineri în timpul unui raid al forțelor de ordine, filmul prezintă o perspectivă provocatoare a sărăciei și violențelor de la periferia Parisului,

Ceau, Cinema! propune și o secţiune de trei discuții online cu cineaști români, sprijinită de CJ Timiş. Invitații masterclass-urilor vor fi regizorul Adrian Sitaru, scenaristul Alex Baciu și actrița Maria Popistașu. Va avea loc o dezbatere despre starea criticii de film, pornind de la volumul recent apărut „Viața, moartea și iar viața criticii de film”, de Andrei Gorzo. Cu sprijinul Asociației Culturale Contrasens se va desfășura și atelierul de educație pentru tineri Ceau, Cineva!.

Programul integral este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele pot fi deja achiziţionate online, pe iabilet.ro.

About Post Author