7 august 2020

Ceasul Floral, repornit cu aproape 200.000 de euro. Primăria cere acordul consilierilor locali

ceasul floral

După ani de delăsare, Primăria Timișoara vrea să se apuce de reabilitarea unuia dintre simbolurile orașului. „Adormit” de foarte mulți ani, Ceasul Floral urmează să fie repornit. Acum se cere acordul consilierilor locali.

Ceasul Floral „stă” de foarte mulți ani. A fost plimbat între primărie și Horticultura, cu nenumărate promisiuni de reparație, niciuna concretizată. În 2017 a revenit la administrația locală, constatându-se că e foarte probabil să aibă probleme de structură. În mai 2020, primarul Timișoarei declara că își dorește repornirea lui, fără să dea însă detalii.

Pe ordinea de zi a plenului extraordinar al CL Timișoara programat vineri, 31 iulie, a apărut acum un proiect care se referă la „acordul Consiliului Local pentru efectuarea lucrărilor de Reabilitare a Ceas Floral”. Există un certificat de urbanism emis încă din decembrie 2019.

E nevoie de consolidări la Ceasul Floral

„Ridicat în anii 70 pe locul fostei Cazarme Transilvania, Ceasul Floral a devenit un simbol pentru oraș, însă datorită trecerii timpului are multe defecte generate de deplasarea fundațiilor ca urmare a fundării în umpluturi sub limita de îngheț (…) deplasări care au produs degradări mari la pereții interiori și în anumite zone de alipire a zidului de sprijin din spatele ceasului (…) Ceasul va fi consolidat conform expertizei tehnice. Se reconstruiește structura din tuburi din beton armat, care se va încastra într-o fundație radier din beton armat așezată pe un strat de fundare stabilizat format dintr-o pernă de balast”, scrie în referatul anexat proiectului. Sunt propuse, așadar, reabilitarea și consolidarea elementelor structurale degradate.

De asemenea, vor fi plantate flori și vor fi făcute aranjamente florale în jardinierele care trebuie refăcute. Expertiza tehnică recomandă ca acestea să fie făcute din beton armat, cu guri de scurgere a apelor pluviale. „Cromatica va păstra caracterul tradițional. Se propune amplasarea unui panou publicitar (volumetrie pe structură metalică) pe tuburile montate vertical la cota +7,00m. Se va înlocui mecanismul ceasului și se propune un sistem de iluminat arhitectural exterior”, se precizează în același raport.

Urmează licitații

Documentația a fost întocmită prin Colterm SA. Valoarea totală estimată a lucrării este de 857.690 lei, cu TVA, adică peste 177.000 de euro. „Lucrările de reabilitare vor fi executate în conformitate cu legislația în vigoare privind de achizițiile publice de lucrări”, este notat în referat.

În 2015, consilierul local PNL Simion Moșiu propunea crearea, la Timișoara, a unui ceas vegetal unic în România, la care orele să fie „date” prin deschiderea corolelor mai multe soiuri de flori. Evident, totul a rămas în stadiul de propunere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: