19 ianuarie 2021

CCR dă undă verde majorării punctului de pensie cu 40%. Legea poate fi însă blocată în parlament

pensie

Curtea Constituţională (CCR) a respins, miercuri, sesizarea guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. Practic, punctul de pensie poate fi majorat cu 40%.

În octombrie 2020, Guvernul Orban a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Executivul susținea că Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice. Guvernul arăta și că parlamentarii „nu au identificat sursele clare de finanţare” pentru majorările propuse.

Judecătorii CCR au decis miercuri, 13 ianuarie, să respingă sesizarea cu privire la legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie, stabilind că actul normativ este constituţional. Decizia CCR are însă șanse mici să fie pusă în practică. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite la reexaminare în Parlament. Noua majoritate PNL-USR-UDMR poate bloca sau modifica proiectul de lege.(sursa foto: www.digi24.ro)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: